• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Вицепрезидентът: Трябва да има държавна позиция в подкрепа на българския език

Вицепрезидентът: Трябва да има държавна позиция в подкрепа на българския език

/КРОСС/ "Предизвикателствата на съвремието и на глобалния свят изискват държавна позиция в подкрепа на българския език. Наложително е утвърждаването му като матуритетен там, където са големите български диаспори и приравняването му към общата европейска езикова рамка". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Йотова посочи, че представителите на асоциацията са хората, които задават посоката, вдъхновяват за откривателство и съхраняват българското самосъзнание.

По думите й политиката за връзки с българските училища извън граници не може да се изчерпва само с признание или парични средства, а е необходимо внимание, отношение и ангажимент от страна на българската държава.

Министърът на образованието Красимир Вълчев отбеляза, че благодарение на съвместната работа между МОН и асоциацията са утвърдени учебни програми, които са в съответствие с държавните образователни стандарти, и с езиковата рамка по български език и литература. Предстои разработването на учебни програми по история и по география.

Според него трябва да се развие дистанционното обучение, за да се обхванат повече деца чрез българските неделни училища.

Председателят на Държавната агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев посочи, че те много добре работят с Асоциацията на българските училища в чужбина и увери, че ще продължи това добро партньорство. Темата на форума е "Десет години Асоциация на българските училища в чужбина - възродител и посланик на съвременна България по света". В него участват депутати, представители на различни министерства, университетски преподаватели, синдикалисти. Конференцията се организира с участието на МОН, на СУ и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", на Българската източноправославна епархия за Западна и Средна Европа и Рилския манастир

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.