• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Вълчев: Учениците от ремонтиращи се училища временно ще учат в други сгради

Вълчев: Учениците от ремонтиращи се училища временно ще учат в други сгради

/КРОСС/ Всички училища ще започнат учебната година нормално на 17 септември. Близо 60% от базата в страната се ремонтира. Там, където все още има ремонти, има и алтернативи и учениците ще бъдат пренасочени в друго училище. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
„Има безпрецедентно голям брой ремонти тази година на училища и детски градини - над 1100 училища само бяха ремонтирани. Има и такива, които цялостно се обновяват. Няма как, обаче, да обхванем всички нуждаещи се от ремонти. Има само 3 месеца ваканция", обясни министърът и допълни, че училищата в страната, където все още текат ремонти, ще бъдат пускани поетапно, а дотогава учениците ще учат в други училища.
„В Кърджали е такава ситуацията. 60% от базата в едното училище се ремонтира и няма да е готово до 15 септември. Учениците ще учат в други училища, което създава известно неудобство. В Русе училището „Христо Ботев" е така. Подобна е ситуацията и в Ихтиман - най-голямото училище. В Търговище най-голямото училище няма да е готово, но до 2 месеца се очаква да приключи. Навсякъде, където продължават ремонтите, е направена организация с кметовете и областните управители. Извиняваме се за неудобството, но няма как да ремонтираме училища, без да има временно неудобство", допълни Вълчев пред "Дарик". Всяко дете трябва да учи и чрез съвместната работа на институциите се прави опит всички деца да учат и да не отпадат от училище, обясни министърът. „Имаме до 11-12%, които напускат преждевременно образователната система", посочи той и допълни, че трябват многогодишни последователни усилия, за да се преодолее този проблем. За първи път в началото на следващата година от много време учителската заплата ще надвишава средната за страната, обеща министърът.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.