• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Средства от земеделското министерство се пренасочват за физкултурните салони в училищата

Средства от земеделското министерство се пренасочват за физкултурните салони в училищата

/КРОСС/Министърът на спорта Красен Кралев е бил изненадан от промените в учебните програми, които обяви колегата му проф. Тодор Танев. Идеята на образователния министър да бъдат съкращавани часовете по физическо възпитание не е била обсъждана между двамата. За нея Кралев е научил едва след като програмата беше публикувана на сайта на МОН. След разговор обаче това неразбирателство е било изчистено, обясни в сутрешния блок на БТВ министърът на спорта Красен Кралев.

Аргументите на специалистите за промяната са били, че часовете по физическо били над средните за Европа дори и с предлаганите промени.

Странното е, че се предлагаха промени в програмите на училищата, като се увеличават часовете на редица предмети и само за часовете по физическо възпитание се предлагаше намаление, коментира министър Кралев.

Едно от големите ни постижения тази година е, че успяхме да приемем законодателни промени, така че третия час по физическо възпитание да е задължително изпълнен със съдържание и упражнения, а не както правеха доскоро някои преподаватели, да съберат всички часове по физическо и да направят един излет в планината, с което да оправдаят часовете си, каза още Красен Кралев.

Ясно е, че часовете по физическо възпитание в училищата са недостатъчни, ясно е, че материалната база не е достатъчна, ясно е, че има и неглижиране на часовете по физическо както от страната на директорите на училищата, така и на учителите и самите родители на учениците, посочи министърът на спорта. Той обаче заяви, че е започнала сериозна инвентаризация на съществуващата материална база на училищата.

В същото време със земеделското министерство той обсъжда възможността част от средствата, определени за изграждането на стадиони и друга материална база в по-малки населени места, които реално не могат да бъдат използвани в пълния им капацитет, част от тези средства да бъдат насочени към строежа и ремонтна на физкултурни салони и материална база в училищата.

Красен Кралев обаче напомни, че по принцип не е ангажимент на Министерството на спорта да строи физкултурни салони в училищата, а това е отговорност на образователното министерство.

Тъй като обаче ние сме изключително съпричастни по темата и помагаме по всякакъв начин на колегите, работим по различни програми, за да се подобрява материалната база на училищата, допълни министър Кралев.

Според него проблемът в случая с изграждането на съоръжения в малките населени места е, че след като свърши мониторинговия период, по време на който се съблюдава изпълнението и поддръжката на тези изградени проекти, някои общините може да нямат средствата за поддръжката на тези съоръжения. Тоест имаме добре изпълнени наистина проекти, но лоша планировка, посочи Красен Кралев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.