• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Пиар му е майката

Пиар му е майката

/КРОСС/ То бива безогледен пиар от всичко и всеки ден, ама чак толкова не бива. Завчера МОН обяви, че на 816 училища ще бъдат дадени пари по националната образователна програма "Без свободен час", която помага на директорите да наемат учители за заместване, когато техни колеги отсъстват. Целта е децата да не се шляят по улиците, ако педагогът е в отпуск. За 2016 г. общият бюджет на програмата е 2 млн. лв., напомни МОН. И се понесоха медиите да дитирамбят: МОН дава 2 млн. лв. за заместващи учители, при отпуски на педагози децата няма да пропускат часове! Нали са петимни да правят вятър на властта, медиите масово спускат като право черво всичко, което им се пусне отгоре. Не си дават труда ни да мислят, ни да четат.
А в случая изобщо не става дума за бъдеще време. Самото МОН издава, че всъщност се разплаща за заместващите учители, които са били наемани от 1 ноември 2015 г. до 28 февруари 2016 г. и от 1 март до 30 юни т.г. За първия период парите са 758,8 хил. лв., за втория - 729,2 хил. лв. - общо 1,5 млн. лв. МОН само издължава надниците на заместващи учители през изтеклата учебна година.
С тия факти няма как да се прави положителен пиар, затова да напомня, че още при първия мандат на ГЕРБ Дянков намали 8 пъти парите за образователните програми. Така си седят и досега - свити. За "Без свободен час" за 2015 г. бюджетът бе 2 млн. лв., за тази година е същият. Сиреч, общо 4 млн. лв., от които МОН разплаща сега 1,5 млн. А останалите?
МОН обяснява още, че 11 млн. лв. щели да бъдат дадени за обезщетения при предприетото масово пенсиониране на учители. Това е по друга програма - "За оптимизиране на училищната мрежа". За 2105 г. в нея има 19,9 млн. лв., за тази са 24,9 млн. лв. Е, бая отдавна властта е намислила да пенсионира педагози и да намалява броя на училищата. Хич не стават фактите за розов пиар.

Автор: Велиана Христова ("Дума")

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.