• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

М. Кунева: Ще работим за 10-процентово увеличение на учителските заплати от 1 януари 2017 г.

М. Кунева: Ще работим за 10-процентово увеличение на учителските заплати от 1 януари 2017 г.

/КРОСС/ От 1 януари 2017 г. всички учители ще получат 10-проценто увеличение на заплатите си, каза от трибуната министърът на образованието Меглена Кунева. Ще бъдат увеличени парите за квалификация на учителите, както и за тези, които изпълняват длъжността класен ръководител.

„Всички ще работим за 10% увеличение на работните заплати на учителите от 1 януари 2017 година. Без учител днес няма добри лекари, юристи, инженери, учени, военни", подчерта Кунева. „Няма да бягаме от темата за заплатите. Възнаграждението за труда ви е важна мотивация и фактор за устойчивост на системата. Размерът на заплатите на 100 хиляди учители е структуроопределяща политика в държавния бюджет и спекулации на тази тема не могат да се правят. Мога да обещая, че Министерство на образованието и науката системно ще подобрява социалния статус на учителите и последователно ще приема мерки, които ще стимулират включване на добрите студенти в учителската професия, както и оставането на учителите в общността", заяви министър Кунева. По думите й след много разговори и обща воля министърът на финансите е съобщил, че приоритет на бюджета за следващата година ще бъде образованието. „За нашето министерство политиките, които ще са водещи, са: МОН да поддържа средната учителска заплата над средната за страната, колкото се може повече, МОН ще увеличава изпреварващо минималната учителска заплата, министерството ще подобри системата за квалификация за учителите, министерството предстои да въведе мерки за ангажиране на учителите, придобили право на пенсия в дейности, които ще позволяват облекчена натовареност", обяви Кунева.

„Не искам да ви губим", обърна се тя към учителите. По думите й министерството ще подпомогне и усилията на детските градини и общините за обхващане на децата в предучилищна възраст и ще иска изпреварващо увеличения на заплатите в детските градини, в предвид изоставането им от тези в училищата. „Непосредствено след приключване на събора днес ще подписваме колективния трудов договор, в който основните положения са, че всички ще работим за 10% увеличение на работните заплати на учителите от 1 януари 2017 година", обяви Кунева. Тя допълни, че отрасловият съвет е подкрепил заплащането на часа на класа с 30 лева от следващата година, а от 1 август 2016 г. се предвижда увеличението при пенсиониране на учителите да се увеличи на 10 работни заплати, докато от 1 януари 2017 г. да стане 10,5 заплати. „Това е над това, което законът определя. Тоест можем да вдигнем билото и по-високо. Убедена съм, че няма проблем в съвременната политика у нас, в ЕС и по света, който да не може да се реши чрез образованието, и затова държавата трябва да гарантира подкрепа - финансова и стратегическа ", коментира още образователният министър.

Учители от цялата страна се събраха на Национален събор, за да обсъдят проблемите в образованието. Съборът под мотото „Мисия учител" се провежда в столичната зала „Арена Армеец".

В словото си президентът Росен Плевнелиев каза, че политиците трябва да застанат мирно, да погледнат учителите и да ги чуят. По думите му, това е най-важната професионална област, а учителите са благословени със своята професия. По думите на Плевнелиев, възраждането на българското образование трябва да е дългосрочен национален надпартиен и стратегически приоритет.
Сред основните цели на събора са публичността по отношение на образователните промени, популяризирането на учителската професия и комуникацията на Закона за училищното образование, който влиза в сила от 1 август.
В МОН са получени повече от 2 хиляди въпроса, свързани с него - за квалификацията на учителите, пенсионирането, новите програми, образователните стандарти, каза министър Кунева: „Учителите са сила на съвременната българска държава и разбира се, ние ще дадем рамковата характеристика на закона, защото за няколко часа не може да се отиде абсолютно във всеки детайл и трябва да кажем какви са приоритетите ни. Още в момента, в който аз навлязох в закона, моят политически избор беше да кажа и да настигна думите си с действия, че в центъра на закона и в центъра на образователната реформа е учителят".
За наем на зала „Арена Армеец", озвучаване и техническо оборудване министерството е предвидило 100 хил. лева. Учителите ще пътуват до София с училищните автобуси, като разходите ще се поемат от бюджета на учебното заведение. Покана са получили и всички предишни министри на образованието и науката.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.