• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Кунева призна: Кабинетът не може да помогне на българите от Украйна

Кунева призна: Кабинетът не може да помогне на българите от Украйна

/КРОСС/ Какви мерки ще предприемете за укрепване на капацитета на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и особено по отношение на работата с украинските българи? Това попита проф. Станислав Станилов от "Атака" вицепремиера по институционалните въпроси Меглена Кунева.
„На фона на дълбоката демографска криза в България и изключителната сложност на положението в Украйна, българите, живеещи там може да се приберат в границите на Отечеството, подобно на гърци, германци и поляци", отбеляза националистът.
„Посоката, която вие набелязвате е много важна. Нашата държава трябва да прави стъпки, за да може България да бъде толкова голяма, колкото хора има с българско самосъзнание и произход. Прав сте, че действително това би решило до голяма степен въпросите с демографската криза", съгласи се Кунева. Според нея обаче този въпрос ще създаде очаквания, които правителството не може да изпълни.
„Конфликтът в Украйна извежда на преден план за българската държава въпроса за съдбата на нашите сънародници, които вече две столетия живеят на тази територия. Според преброяването през 2001 г., българите в Украйна са 204 600 души. Не може да не сме загрижени за тяхната съдба", заяви от парламентарната трибуна Станилов. Той припомни и че премиерът Борисов обяви създаването на координационен център в ДАБЧ, който да служи за връзка с украинските българи.
Кунева каза, че на 16 февруари центърът е създаден и разполага с две помещения, снабдени с интернет и телефони; стартирана е телефонна линия, както и електронна поща, които са публикувани на интернет страницата на агенцията. Според проф. Станилов, мерките, които изброява Кунева впечатляват по своята мащабност, но въпросът е какъв ще бъде резултатът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.