• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Путин: Указът за руските паспорти за Донбас не е провокация към Киев

Путин: Указът за руските паспорти за Донбас не е провокация към Киев

/КРОСС/ Москва не цели да провокира Киев с указа за руските паспорти за Донбас. Това увери държавният глава на Руската федерация Владимир Путин след срещата на върха с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, предават TACC и Агенция "Фокус". 

„Що се отнася до провокирането, ние сме далеч от подобно нещо. Въпросът, свързан с паспортите, има чисто хуманитарен характер“, подчерта лидерът на Кремъл. 

Европейският съюз осъди разкритикува Москва, че улеснява получаването на руски паспорти в районите на Източна Украйна, наричайки решението й „нова атака срещу разрушения от войната суверенитет на страната“. 

Спорният указ, подписан от руския президент Владимир Путин „е още една атака срещу суверенитета на Украйна от страна на Русия", подчерта в изявление говорителят на Федерика Могерини. 

„Времето на такова решение веднага след президентските избори в Украйна ... показва намерението на Русия да дестабилизира още повече Украйна и да изостри конфликта", добави говорителят на Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност. 

По-рано Германия и Франция също разкритикуваха Москва за улесняването на процедурите за получаване на руски паспорти в Източна Украйна, като заявиха, че решението подкопава Минските споразумения. 

„Заедно с Франция осъждаме руския указ, който би облекчил предоставянето на руско гражданство на хората в някои части на Източна Украйна", се казва в съобщение от Министерството на външните работи на ФРГ, публикувано на официалната му страница в социалната мрежа „Туитър“. 

Специалният представител на Държавния департамент за Украйна Кърт Волкър, който критикува политиката на Русия по отношение на минските споразумения, предпочита да игнорира незачитането на тези споразумения от украинската страна. Това заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, коментирайки изявленията на Волкър относно решението на Руската федерация да предостави гражданство на Донбас по опростен начин. 

„Бих искал да напомня на Волкър, че на 18 април 2019 г. Владимир Зеленский заяви, че ако спечели изборите, той ще се противопостави на предоставянето на Донбас специален статут, а също така подчерта, че няма да подпише закон за амнистия за опълченците от Донбас ако тогава Волкър или някой в Държавния департамент реагираха на тези думи толкова безкомпромисно, както днес, то поне нямаше да изглеждат глупави ”, пише тя на своята страница в социалната мрежа Фейсбук. 

„Факт е, че специалният статут на Донбас и амнистията – са едни от ключовите разпоредби на споразумението в Минск," пдчерта Захарова 

По-рано Кърт Волкър нарече провокативно решението на Русия да опрости процедурата за получаване на руско гражданство от жителите на Донбас и добави, че решението подкопава изпълнението на споразуменията в Минск.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.