• 24 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8019
  •  GBP / BGN 2.2963
  •  CHF / BGN 1.9742
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Русия призовава Украйна да плати за газа

Русия призовава Украйна да плати за газа

/КРОСС/ Поредната тристранна среща за газа между Русия, ЕС и Украйна приключи във вторник без очаквания резултат: така и не бе намерен източник за покриване на дълга за руски газ на Украйна. Следващата среща е насрочена за 29 октомври.

Основна пречка за сключването на временно споразумение между Русия и Украйна за газа е неплащането от украинска страна на дълга за вече доставеното гориво. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер след приключването на тристранните преговори с участието на руския енергиен министър Александр Новак и украинския му колега Юрий Продан.

На свой ред Новак отбеляза, че Еврокомисията засега не е определила източника на финансиране за погасяването на украинския дълг.

„Ние предложихме на европейските ни колеги да разгледат възможностите на Европейската банка за реконструкция и развитие, Европейската инвестиционна банка, Международния валутен фонд, както и други финансови институции. Ресурси има, но засега не виждаме желание за робата”, заяви той.

По време на срещата страните успяха да съгласуват цената на газа за периода на временно споразумение до март 2015 г. – 385 $ за хиляда куб. м. Според украинския енергиен министър, страната приема тази цена за зимния период.

Дългът на Украйна пред „Газпром” е $5,3 млрд, напомни Новак, като от тази сума $1,4 млрд ще бъдат погасени до края на октомври, а до края на годината ще бъдат платени $3,1 млрд.

Предплатата за доставките на газ за Украйна през ноември 2014 г. трябва да бъде в размер на $770 млн., поясни още министърът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.