• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Главчев обеща в Украйна добра връзка с българите зад граница и защита на интересите им

Главчев обеща в Украйна добра връзка с българите зад граница и защита на интересите им

/КРОСС/ Поддържането на връзката с българите, живеещи в чужбина, и защитата на техните интереси е сред приоритетите на Народното събрание, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на срещата си с българската общност във Всеукраинския център за българска култура в Одеса.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, беше на двудневно посещение в Украйна. В състава на делегацията бяха заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева, председателят на Групата за приятелство България - Украйна Милен Михов, нейният заместник-председател Георги Йорданов и народният представител Ахмед Ахмедов.

Димитър Главчев подчерта, че българската общност играе ролята на мост във взаимоотношенията между двата народа и съдейства за активизиране на връзките между двете страни в различни области. Можем да отбележим с гордост, че украинските граждани с български произход са носители на много от най-добрите качества на българската нация, посочи той. Председателят на парламента отбеляза, че, като лоялни граждани на Украйна, те запазват чувствата си към своята прародина и желаят да съхранят и българските традиции, език и идентичност. Затова за нас добруването на тези хора е особено важно, добави той. Димитър Главчев изрази надежда за открито обсъждане на проблемите и взаимното им решаване с украинските власти, с които според него е изградено добро ниво на взаимодействие.

Убедени сме, че продължаването на политиката на съхраняване на традициите, езика, културата и обичаите на българските общности в Украйна, в съответствие с нейната Конституция и международните й ангажименти, е най-добрата гаранция, че сънародниците ни и занапред ще бъдат мост на сътрудничество на страната с България и ЕС, както и фактор за осъществяване на нейната европейска перспектива, посочи Димитър Главчев. Той сподели своята загриженост във връзка с приемането на новия закон, който според България създава риск от засягане на правата на над 200 - хилядното българското национално малцинство в Украйна, ако промените в програмите за образованието за по-широкото изучаване на украински език бъдат осъществени за сметка на изучаването на майчин език. От срещите ни в Украйна и от украинското посолство в София получихме уверения, че тези нововъведения няма да доведат до ограничаване на правото на българското национално малцинство да се обучава на майчин език, добави Димитър Главчев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.