• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Българите в Украйна настояват за извинение от местните "патриоти"

Българите в Украйна настояват за извинение от местните "патриоти"

/КРОСС/ Асоциацията на българитре в Украйна иска извинение от украински нациопналисти. На 18 май в Белгород Днестровски (Украйна) един от общинските съветници, Василий Кащи, е нападнат от група активисти на Народния фронт - една от управляващите партии в Украйна. Кащи е извлечен от залата на съвета, пребит, залят със зелена боя и хвърлен в кофа за боклук.

Председателят на асоциацията и депутат в украинския парламент, Антон Киссе, поиска извинение от украинските националисти.

"Това беше инцидент, в който украински политик от български произход е залят със зелена боя и е пребит до такава степен, че е откаран в болница", каза Киссе и обърна внимание, че това е кат на оскърбление не само към един етнически българин, а към българската диаспора в Украйна.

"Искаме извинение от "патриотите", както те се наричат, за да приключим с този конфликт", заяви Киссе. 

Киссе напомни, че българите живеят в Украйна от повече от двеста години и през всичките са подкрепяли държавната и териториалната цялост на страната. Той подчерта, че няма да позволи "радикално настроени хора и организации да потъпкват авторитета на нашите деди".

Скандалът с този случай се разрасна до толкова, че представители на българите в Украйна са готови да защитят правата си не само пред правоохранителните органи. В случай, че не бъдат наказани "украинските патриоти" защита на интересите на малцинството може да се търси чрез международните институции, което заплашва Киев със скандал на международно ниво.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Владимир

cross защо не пише, че Кащи е единствен, който е гласувал срещу отдаването на парцел за строителство на православна църква на непризната от никого Украинска патриаршия?

29.05.2017 10:43:11

Саранди Ръгов

Бият българи в Украйна,а етническия българин - посланика на Украйна в България Никола Балтаджи си мълчи.

26.05.2017 22:50:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.