• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

МВФ промени правилата си в подкрепа на Украйна

МВФ промени правилата си в подкрепа на Украйна

/КРОСС/ Международният валутен фонд улесни правилата за кредитиране на страни, обявили фалит по дълговете си към суверенни кредитори, предадоха световните агенции. Така МВФ премахва евентуалните препятствия пред финансирането на Украйна, в случай че страната не успее да погаси задълженията си към Русия този месец. 

Изпълнителният съвет на МВФ одобри във вторник промяната, която ще позволи на вашингтонската институция да продължава кредитирането за страни, дори когато те не са в състояние да се издължат на други страни и са в просрочие. Досега фондът не допускаше подобно нещо. Говорителят на МВФ Джери Райс посочи, че ще разкрие подробности за целите и мотивите зад промяната в политиката „в следващите ден-два".

Промяната дава възможност на МВФ да продължи да отпуска траншове по кредитната си програма за Украйна, дори ако Киев не плати този месец на Русия облигациите за 3 млрд. долара, които Москва купи през декември 2013 г., по времето на тогавашния президент Виктор Янукович.
Сега Украйна иска облигациите, чийто падеж е на 20 декември, да бъдат преструктурирани по аналогия със споразумението, което страната постигна с частните си кредитори за отписване на главницата по държавния дълг.

Преди месец руският президент Владимир Путин предложи преструктуриране на облигациите чрез разсрочване на погасяването им за три години. Във вторник Русия постави срок за отговор от МВФ, като обяви, че ситуацията може да бъде разрешена единствено „в рамките" на кредитната програма на фонда за Украйна, защото страната няма собствени финанси, за да погаси дълга. На този ултиматум МВФ отвърна, че Киев и Москва трябва да преговарят директно по въпроса.

„Решението за промяна на правилата изглежда прибързано и пресилено, коментира в Москва руският финансов министър Антон Силуанов. Тази промяна се прави единствено в ущърб на Русия и с цел да създаде законова възможност Киев да не плати задълженията си, цитиран от Bloomberg.

Министър Силуанов допълва, че Русия няма друг избор, освен да „използва всички средства, за да защити правата си като кредитор. Подготвяме документи, които да внесем в съда".

МВФ отпусна 5 млрд. долара на Украйна през март, като част от кредитно споразумение за 17,5 млрд. долара. През август преведе нов транш от 1,7 млрд. долара. Дори и след промяната в правилата на МВФ, пред Украйна има други препятствия, за да получи следващ транш. Противоречията в страната за данъците намалиха шансовете Киев да получи до края на годината нови пари по споразумението.

Инспектори от МВФ завършиха мисията си в Украйна на 20 ноември без предварително споразумение за датата на следващия транш, който също ще възлиза на 1,7 млрд. долара. Фондът призова правителството да приеме бюджет, който намалява дефицита и публичните разходи. МВФ иска също от Украйна да разшири данъчната си основа, която в момента е пълна с изключения, както и да заздрави банковата си система.

МВФ промени политиката си за просрочие през 1989 година. Оттогава фондът отпуска пари на страни, ако те са в просрочие към частни институции. Досега обаче оставаше в сила условието, че фондът спира парите за страна, която е в просрочие към суверенен кредитор.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.