• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

М. Балтажи: Нападателят от Околовръстното може да бъде екстрадиран в Украйна

М. Балтажи: Нападателят от Околовръстното може да бъде екстрадиран в Украйна

/КРОСС/ Ако вината на Георги Близнаков - един от мъжете, били младеж на Околовръстното шосе на София, бъде доказана, той може да бъде екстрадиран в Украйна, каза посланикът на Украйна в България Микола Балтажи в интервю за ВTV.

На въпрос дали Близнаков е участвал в убийства в Украйна, каквато информация се появи, и дали Киев иска екстрадицията му, посланик Балтажи отговори, че информацията, която има, е от сайта „Миротворец". Той е сериозен източник, събиращ данни за хора, извършващи престъпления срещу украинския народ. „Всичко го има в интернет, хората може да го видят със собствените си очи", каза посланикът.

Извънщатният съветник на украинския вътрешен министър Арсен Аваков - Антон Герашченко, се обърна към Генералната прокуратура, СБУ (Украинската служба за сигурност) и Министерството на външните работи.

Нека Генералната прокуратура да проучи нещата, да вземе решението и тогава да се обърне към българската страна, каза посланикът.

„Може да поискаме екстрадирането му - това е предвидено от българското законодателство. Българското законодателство освен това предвижда и наказание за такива хора. Ще видим какво е решението. Трябва да бъде доказано и дали е извършвал престъпления в Украйна. Трябва да има доказателствена база и ние държим на това", обясни посланикът.

Убеден съм, че имаме много силно гражданско общество - доброволци, които работят в тясна връзка с държавните институции. Няма да дадем на тези хора да спят, ще ги издирваме, ще ги намерим и ако са извършили престъпление, ще си понесат наказание, посочи Балтажи.

Ситуацията в Украйна е много напрегната - докато ние изпълняваме нашите задължения (по Минските договорености, бел. ред.), руската страна се позиционира като посредник, като миротворец, а не като страна, част от конфликта и негов създател. По думите му през неконтролираната от украинската власт граница продължават да стрелят, да гинат хора, да кръстосват руски войски и терористи. Има много да се работи, но от руска страна няма политическа воля, посочи посланикът.

„Всеки парламент има правото да създава такива комисии. Не мога да говоря за Турция, защото нямаме турски танкове в Донбас и Турция не е анексирала Крим. Мога да говоря само за Русия, която се намесва безпардонно не само в моята държава, а се опитва да раздели Европейския съюз отвътре", каза посланикът в коментар на комисията, създадена от българското Народно събрание, за установяване намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България.

Не трябва да се поддаваме на руската пропаганда, каза той в коментар на тезата за Освобождението като функция на руските имперски амбиции: „Естествено, Русия е имала своите интереси и приоритет е била именно Русия. Същото е през Втората световна война, същото е и с „Южен поток" за който Русия каза, че е създала, за да помогне на България".

Никой не отрича войната, трябва да почитаме загиналите герои, но „нека никога не забравяме, че това е една държава с ясно очертани имперски амбиции. Това, което става в Украйна, е свидетелство, че държавата не си знае границите". Руският президент беше казал, че не го интересуват територии и държави, а човешки съдби - това е страшно. Тази тактика беше упражнена в Украйна - в Крим, и продължава да бъде упражнявана в Донбас. Това изключително опасно - с военната си агресия руснаците застрашават не само Украйна.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Балтаджи - евроатлантически соросоид? А уж бил с български корени!? Май повече му се услаждат зелените пред родовата памет? Слабак!!!

05.03.2016 09:06:01

Анонимен

Балтажи: - Една жежка супа, моля!

04.03.2016 23:57:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.