• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Путин и Зеленски на ключова среща заради конфликта в Украйна

Путин и Зеленски на ключова среща заради конфликта в Украйна

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин за първи път ще проведе официални разговори с украинския си колега Владимир Зеленски относно конфликта в източната част на Украйна в понеделник на многоочаквана среща на върха в Париж, съобщи АФП.

От срещата с посредничеството на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, не се очаква цялостно споразумение за мир, но дипломатите се надяват, че разговорите ще помогнат за увеличаване на доверието между двамата лидери.

Хиляди бяха убити, а един милион са избягали от домовете си, след като проруските милиции в източна Украйна направиха опит за обявяване на независимост през 2014 г., довел до конфликт, който задълбочи отчуждението на Русия от Запада. Сепаратистите поеха контрола над Донецка и Луганска области, малко след като Русия анексира от Украйна полуостров Крим.

Дипломатите подчертаха, че въпросът за Крим, чието анексиране даде тласък на популярността на Путин, но доведе до налагането на международни санкции – не е тема на срещата на върха. Киев даде ясно да се разбере, че е решен никога да не се отказва от полуострова, който международната общност все още счита за част от Украйна. Кремъл изпрати сигнали, че е готов да работи със Зеленски, когото Путин определи като „искрен“.

Но Путин също няма да иска да се връща с празни ръце и ще настоява за облекчаване на санкциите. Целите на срещата в понеделник включват постигане на съгласие за разпускане на нелегалните милиции, преместване на чуждестранните бойци от Донецк и Луганск, а Украйна да поеме контрола над границата си с Русия, според източник от френското президентство.

Ключова тема ще бъде също и да се договори дата за изборите, които ще бъдат проведени в Донецк и Луганск съгласно украинските закони, като двата региона се ползват със специален статут – идея, известна като „Формулата на Щайнмайер“.

Срещата в понеделник е първата подобна среща на върха от три години и целта й е прилагане на споразуменията, подписани в Минск през 2015 г., които призовават за изтегляне на тежкото оръжие, възстановяване на контрола на Киев над границите му, по-широка автономия и провеждане на местни избори.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.