• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

The Independent: Планът на Меркел и Путин – Крим за Русия, газ за Украйна

The Independent: Планът на Меркел и Путин – Крим за Русия, газ за Украйна

/КРОСС/ Германия и Русия работят по таен план за мирно решение на украинската криза, пише британският The Independent. Според изданието планът, по който работят Ангела Меркел и Владимир Путин, има две основни цели - стабилизиране на границите на Украйна и стимулиране на икономиката най-вече чрез ново енергийно споразумение, което да гарантира сигурността на газовите доставки.

Планът предвижда признаване на независимостта на Крим от Украйна и на анексирането му от Русия.

Източници на вестника, близки до тайните преговори, твърдят, че първата част от плана за стабилизиране изисква Русия да оттегли финансовата и военната си помощ за опълченците в Източна Украйна. Освен това регионът ще получи известни правомощия.

Същевременно президентът Петро Порошенко трябва да се съгласи Украйна да не кандидатства за членство в НАТО. В замяна Путин няма да опитва да блокира новите търговски отношения между Киев и Брюксел, договорени в споразумението за асоцииране.

Втората част от плана предвижда Украйна да сключи дългосрочно споразумение с „Газпром" за доставките и цените на газа. В момента такава сделка няма, припомня „Индипендънт" и допълва, че газовите доставки за Украйна намаляват и може да свършат преди зимата. В замяна Русия ще компенсира Украйна с милиарди долари заради наема, който Москва плащаше за разполагането на Черноморския флот на Крим преди референдума за независимост на полуострова.

Опитите на Меркел да играе ролята на посредник между Путин и Порошенко бяха компрометирани след падането на малайзийския самолет в Източна Украйна. Според източниците на „Индипендънт" обаче планът е все още на масата. Преговорите са спрели, но се очаква да продължат, след като се проведе разследване на катастрофата. „Сделката е в интерес на всички", допълва източникът на британския вестник.

Една от най-големите амбиции на Порошенко за Украйна беше по-тесни търговски връзки с ЕС, отбелязва изданието.

Говорител на британското външно министерство е заявил, че не знае за провеждането на такива преговори. Въпреки това той отбеляза, че е изключително малко вероятно САЩ или Великобритания да се съгласят да признаят анексирането на Крим. Германското посолство в Лондон не е коментирало твърденията.

Постигане на споразумение по настоящата криза е важно за Германия, тъй като Русия е най-големият им търговски партньор, припомня „Индипендънт" и допълва, че по време на управлението на Меркел руско-германските отношения бяха засилени. Допреди самолетната катастрофа в Източна Украйна Берлин беше против строги наказателни мерки - както от търговски, така и от дипломатически съображения.

„Това е сделката на Меркел. По този случай тя работи директно с президента Путин. Тя трябва да разреши този дебат, защото напрежението в Украйна или изилирането на Русия не е в ничий интерес. Никой не иска втора Студена война", казва източник, близък до преговорите.

Ключов за каквато и да е енергийна сделка между Киев и Москва се смята един от най-богатите бизнесмени в Украйна - олигархът Дмитрий Фирташ. Той участваше в преговорите за първото голямо газово споразумение между Русия и Украйна през годините 2006-2009. Днес той живее във Виена и се бори с искането на САЩ да бъде екстрадиран. Фирташ има близки отношения както с руските, така и с украинските лидери (подкрепи Порошенко) и се смята, че играе ключова роля при задкулисните преговори на високо равнище.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ТЪПОТИИ!

31.07.2014 16:44:43

Анонимен

МА КРИМ ОТДАВНА ВЕЧЕ Е В РУСИЯ БЕ, ЦЪРВУЛИ

31.07.2014 16:06:45

Анонимен

Бълнувания на болен мозък. Големи глупости, съшити с бели конци. Я по сериозно!

31.07.2014 15:51:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.