• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Туск: Русия, а не Украйна е нашият стратегически партньор

Туск: Русия, а не Украйна е нашият стратегически партньор

ЕС може да обмисли въпроса с вдигане на санкциите срещу Русия, ако бъде запазена териториалната цялост на Украйна, заяви германският канцлер Ангела Меркел след края на Срещата на върха на ЕС в Брюксел.

ЕС е готов да обмисли въпроса за сътрудничество с Евразийския икономически съюз, ако споразуменията от Минск за Украйна бъдат изпълнени, допълни Меркел.

Френският президент Франсоа Оланд от своя страна обясни, че на срещата на ЕС е решено да не се въвеждат нови санкции срещу Москва. Той възнамерявал в близките дни да продължи преговорите по уреждане на конфликта в Източна Украйна с колегите си Владимир Путин и Петро Порошенко.

Промяната на режима на санкции срещу Русия ще се разглежда през пролетта на 2015 г., предава ТАСС, позовавайки се на евродипломат.

ЕС има нужда от дългосрочна стратегия по отношение на Русия, вместо само да реагира на конкретни събития, коментира новият председател на Европейския съвет Доналд Туск. „Русия, а не Украйна е нашият стратегически партньор", заяви бившият полски премиер.

На срещата лидерите одобриха новата инвестиционна програма за стимулиране на икономически растеж. Те договориха създаването на европейски фонд за стратегически инвестиции, който може да мобилизира до 315 млрд. евро в периода 2015-2017 година. Целта е фондът да е създаден до юни догодина.

Срещата на върха приключи с ден по-рано и продължи едва 8 часа. Заслуга за новаторския формат има новият президент на съвета Доналд Туск, който си постави за цел срещата да бъде кратка и политическа. След нея лидерите споделиха, че е прецедент планирана двудневна среща да приключи толкова бързо. Ангела Меркел призна, че лично тя одобрява новия стил на Туск.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.