• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Французин, планирал атентати на Евро 2016, е арестуван в Украйна със 125 кг тротил

Французин, планирал атентати на Евро 2016, е арестуван в Украйна със 125 кг тротил

/КРОСС/ Украйна не изключва „руска следа" в подготовката на атентатите по време на Евро 2016

Украинската служба за сигурност (СБУ) е арестувала терористична група, която е подготвяла атентати във Франция по време на Евро 2016, съобщи началникът на службата Василий Грицак. Според него членовете на групата са планирали да извършат атаките преди и по време на футболния шампионат.

На 21 май в Украйна е бил арестуван французин, който е подготвял извършването на 15 атентата във Франция преди и по време на Евро 2016, заяви още Грицак. При операцията са намерени 125 килограма тротил.

„СБУ успя да възпрепятства 15 терористични акта, които е трябвало да бъдат извършени във Франция преди и по време на европейския шампионат по футбол", посочи Грицак и добави, че французинът е противник на френската политика за прием на чужденци, на исляма и на глобализацията.

Арестуваният в Украйна французин е възнамерявал да извърши атаки срещу джамии, синагоги, данъчните служби и магистрали. У него са намерени 125 килограма тротил, 5 автомата „Калашников", над 5000 боеприпаса, 2 противотанкови гранатомета и 100 детонатора.

Според украинската служба френският гражданин е пристигнал в Украйна през декември 2015 година, като се е представил за доброволец. Той е влязъл в контакт с военните части в Източна Украйна и започнал да се интересува как може да си купи оръжия, експлозиви и друго военно оборудване. Украинските тайни служби са работили 6 месеца по случая, преди да го арестуват. Грицак заяви, че не е имал намерение да съобщава за ареста преди края на Евро 2016, но е бил принуден заради изтичане на информация в медиите.

Според френски полицейски източници арестуваният е 25-годишен жител на региона Лотарингия, който е работил в земеделско стопанство в департамента Ба Рен. Мъжът не е известен на полицията.

СБУ съобщи за възможна „руска следа" в подготовката на атентатите. По време на пресконференция в Киев Грицак е заявил, че версията за руска следа се е появила в края на разследването, когато французинът е предложил още няколко хиляди евро за това украински гражданин да придружава транспортирането на оръжията към Европа.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

украинските служби ги снабдяват с тротил, за да обвинят после руснаците, разбира се

07.06.2016 09:05:34

Анонимен

Тези са за психоболницата. Нищо не са арестували и не са следили. Французина е заловен от полски митничари при влизане в Полша от Украйна и върнат на украинците. Те си измислят че всичко е свързано с руското и източна Украйна и руската следа и т.н.

07.06.2016 07:14:38

Анонимен

Това е поредната лъжа на украинските фашисти

07.06.2016 01:08:13

Yordan

G-n Grisak,a nevijdateli Ruska sleda v povedenieto ne g-n Poroshenko i g-n Yacenuk ? Rusia e stanala kato sapun,vseki si izmivat racete s RF, i vse tiya e vinovni.Utre moje da obvinite Rusia za miliardite evro zaemi ,potanali v djoba na oligarsitevi.

06.06.2016 16:37:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.