• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Дългосрочно „затворено небе” над Украйна, скок в трафика над България

Дългосрочно „затворено небе” над Украйна, скок в трафика над България

/КРОСС/ Небето над Украйна ще остане затворено за дълго време, прогнозират авиоексперти. Забраната за полети над военната зона ще се отрази на региона и на въздушния трафик над България.

След свалянето на малайзийския самолет ръководителите на полети в Европа за часове са изправени пред изпитанието да направят изцяло нова организация на въздушното пространство така, че търговските полети да не минават над Украйна. Първоначално се заобикаляше зоната над Крим и част от Черно море, а със затварянето на въздушното пространство над Източна Украйна авиокомпаниите взеха решение да не прелитат изобщо над държавата.

„Моето мнение е, че тези зони трябваше да бъдат затворени по-рано. Но виждате - когато има военни действия, никой не гарантира безопасността и в същото време трудно се доказа вината. Ще очакваме едно задълбочено разследване, да се докаже вината как се е достигнало до този инцидент", обяснява Иван Дяков, зам.-генерален директор на Ръководството на въздушното движение (РВД) по оперативната дейност.

Полетите от Близкия и от Далечния Изток за Европа са 150-160 над Украйна. Тези от Близкия Изток заобикалят Украйна от север, а тези от Русия за Турция и Гърция преминават на изток от Украйна и на запад над България.
„Ако в една авиокомпания се компрометира безопасността, тя губи мястото си на пазара. Аз мисля, че задълго време ще бъде заобикаляна (Украйна) от авиокомпаниите - докато трае конфликтът", допълва Дяков.

България има капацитет да обслужва допълнителните полети, защото работи с 55% натоварване след закриването на трасетата над Украйна. Прогнозите на Евроконтрол сочат 10-15 % увеличение на трафика над България, тези стойности обаче все още не са постигнати.

Истинските мащаби на последствията от затварянето на въздушното пространство над Украйна ще станат ясни през следващата седмица, посочва BTV.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.