• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Русия ще съди украинските моряци като нарушители на границата

Русия ще съди украинските моряци като нарушители на границата

/КРОСС/ Украинските моряци, задържани в неделя за нарушаване на руската граница в района на Керченския проток, ще бъдат прехвърлени в Симферопол, където съд днес ще разгледа мерките им за неотклонение, съобщи ТАСС, като цитира представителя за правата на човека на Крим (омбудсмана) Людмила Лубина. Задържани са три украински военноморски кораба.Не е ясно дали съдебното заседание ще е открито, отбелязва ТАСС. Лубина не дава повече информация, като пояснява само, че ще се гледат мерките на 10-12 души.

По-рано омбудсманът заяви, че на моряците ще бъде осигурена безплатна адвокатска помощ. Тя също така отбеляза, че според нейната информация няма "заплахи за живота и здравето" на моряците, тъй като ранените имат повърхностни рани, от осколки били засегнати само "меките тъкани".

Вчера Украйна настоя задържаните моряци да бъдат разглеждани като военнопленници, но от Москва отговориха, че те не са спазили законодателството на Русия и са нарушители на държавната граница. Нарушителите на границата се преследват в строго съответствие със законодателството, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Междувременно ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) Василий Грицак потвърди информацията за присъствието на двама офицери от военното контраразузнаване на борда на корабите на украинския флот. За това официално съобщи късно вчера руската Федерална служба за сигурност. ФСС съобщи още, че при разпитите екипажите на украинските кораби са признали, че извършили провокация в руски териториални води, като не са отговорили на сигналите да спрат.
"Служителите на украинските специални служби са изпълнявали официални контраразузнавателни задачи в подкрепа на украинския флот, както е предвидено в член 12 от Закона на Украйна" за службата за сигурност на Украйна", съобщиха от пресслужбата на ССУ.
Украинският президент Петро Порошенко пък предупреди за "крайно сериозна" заплаха от сухопътно нахлуване.

Снимка: AP/БТА

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

До Анонимен

Когато изринем всичко от парлаМента, тогава!

27.11.2018 18:14:33

Анонимен

Правилно, а тук кога ще съдим маймуните които прескачат през оградата на герб?

27.11.2018 16:02:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.