• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Наказаха показно Унгария заради Москва

Наказаха показно Унгария заради Москва
САЩ въведоха санкции срещу упоритата Унгария

/КРОСС/ Фамилията на временно управляващия американското посолство в Унгария звучи иронично. Вашингтон обаче работи винаги с добри намерения. Ето защо дори е символично, че именно изпълняващият задълженията на посланик Андре Гудфренд обяви въвеждането на санкции срещу редица унгарски чиновници.

По-добре не може и да се измисли, за да бъде напомнено на ръководството на тази страна кой е „най-добрият й приятел”. Човекът с най-дипломатичната фамилия е и олицетворение на американското външнополитическо лицемерие.

САЩ вече започват да наказват показано своите. И, макар че Будапеща за разлика от Варшава или Букурещ, да не говорим за прибалтийските държави, никога не е била любимец на Вашингтон, все пак е член на Европейския съюз и НАТО.

Но сега минимум десетина души ще се усъмнят в мисията на САЩ да защитава унгарските граждани от неприятности. Ако се вярва на Гудфренд, става дума да толкова унгарски дейци, обявени от Вашингтон за персона нон грата. Но според дипломата броят им може и да се увеличи.

Той не се разпростря да назовава инициалите на първите „щастливци”, но местните медии вече са наясно, че в „черния списък” са попаднали фигури от най-близкото обкръжение на премиера Виктор Орбан и ръководители на данъчните служби.

Унгарските медии не се съмняват, че данъчните са получили наказание заради разследването на финансовата дейност на американски фирми, работещи в Унгария. Макар да не е изключено техните фамилии да са попаднали в списъка, за да се придаде правдоподобност на легендата за борба с корупцията.

Официално причината за американския демарш е формулирана точно така. А не, както предполагат в Унгария, че е плод на раздразнението на САЩ от прекалено активното (въпреки американското разпореждане) развитие на отношенията с Москва. Не толкова отдавна Унгария спря за неопределен срок реверсивните доставки на газ за Украйна, като се позова на нарасналия обем на своето потребление.

Това не беше единственият случай, когато думите на премиера Орбан, че заради Украйна не си струва да се жертват държавните интереси, не се разминаха с делото. Преди това унгарският лидер се обяви срещу антируските санкции, подкрепи „Южен поток”, подписа договор с Москва за 10 млрд. евро за построяване на нови блокове в атомната централа в град Пакш.

При това премиерът не се уморява да говори, че Русия е главният търговско-икономически партньор извън пределите на Евросъюза. През миналата година Унгария продаде на Русия стоки за 2,3 млрд. евро. Такива пари не се намират на пътя. Още повече, ако това е пътят на войната.

Между другото признанията на вицепрезидента на САЩ Байдън, които прозвучаха напоследък, показват, че Вашингтон се отнася към упоритостта на Будапеща като към лично оскърбление. Неотдавна в Харвардския университет той призна, че Евросъюзът се е съгласил на санкции срещу Русия под натиска на САЩ.

А колко са упоритите и недоволните в ЕС? Финландия изрази недоволство. Чехия отказва да разширяваНАТО на своя територия. Словакия демонстрира опозиция.

С други думи — време е някой да бъде наказан. А за Унгария могат да се хванат. Макар местни американски чиновници да говорят за корупцията като за вероятност.

Санкциите обаче са реални.

Източник: http://rusiadnes.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Орбан ще си го премести в десния крачол...

22.11.2014 00:42:43

Анонимен

Орбан ще си го премести в десния крачол...

22.11.2014 00:41:35

Анонимен

Едно време се считаше за голямо блоговоление от комунистическата ДС и БКП да ти издадат открит лист за еднократно посещение на пригранично село за свадбата на твоя братовчедка! Сега, по тоя пример, американците считат за голямо наказание недаването на виза за посещение на САЩ, където да си похарчим парите! Ами ако на никой не му се ходи в САЩ - тогава наказанието се обръща срещу самите САЩ, стоките им и американците като цяло!

20.11.2014 13:48:16

Анонимен

Унгарската революция срещу комунизма беше разбрана като прозападна. Това не е така. Унгарците не търпят никакъв диктат, ако ще и от САЩ да идва.

20.11.2014 12:41:18

Анонимен

"Империята на злото" е родоначалник на злините, които нейните глутници налагаха при управлението на окупираните територии в Бившия Варшавски договор ! И до ден днешен чиновниците, които не бяха прочистени и променени, продължават да мърсуват от името на Държавата и населението си живее с манталитета от тоталитарното време, т.е. - страх ! Много просташки звучи да се сравнява САЩ , където съдебната система не се церемони с никого/дори съдиха президентски щерки, затова, че пили БИРА, а са под 21 год./ и СССР, където с повод и без повод и отговорност си избиха половината население и така до днес ! Амбициите на Русия нямат никакво материално покрите, тя си остава треторазрядна икономика с престъпна АДМИНИСТРАЦИЯ и УПРАВЛЕНИЕ !

20.11.2014 12:09:30

Анонимен

С приятел като САЩ, врагове не са ти нужни...

20.11.2014 11:46:41

Анонимен

Два въпроса към заместник-декана на факултета „Световна икономика и световна политика” на държавния университет „Висша школа за икономика” Андрей Суздалцев: - Наистина ли САЩ устройват показно наказание на Унгария или все пак това е елемент на борбата с корупцията, както твърдят те? - При този случай нашите американски партньори се отнасят много бдително към отношението на ЕС към антируските санкции и изискват от своите съюзници безпрекословна подкрепа. Сверява се всяко изявление на лидерите на тези страни, всяко движение към Русия, дори диалозите. Ето защо най-малкото затопляне на отношенията между Будапеща и Москва веднага се засича и се регулира в дипломатически план. Ако не се получи, тогава се обявява за въвеждане на визови санкции. Което е глупаво — Унгария е член на НАТО и, следователно, съюзник на САЩ. - Унгария не е единствената страна от ЕС, заинтересована от развитието на отношенията с Русия. Могат ли недоволните да създадат някаква опозиция в Брюксел? - Не, няма да могат. С тях се работи много здраво. Това е работа в задкулисен формат, без дипломация. Ако допуснем, че има някакви публични изявления — да допуснем от Кипър или от Чехия — те ще получат мигновената реакция на Вашингтон. Брюксел пази скръбно мълчание. Макар и за него унгарският въпрос да е повод да си припомни прословутия корпоративен дух. Но след като Меркел прости на Обама подслушването, а ЕС преглътна откровенията на Байдън, Будапеща едва ли може да очаква подкрепа и солидарност от партньорите си от Европейския съюз. Вашингтон може да накаже и тях!

20.11.2014 10:40:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.