• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Проф. Герджиков: Трябва да справедливи правила, които да стимулират най-добрите

Проф. Герджиков: Трябва да справедливи правила, които да стимулират най-добрите

/КРОСС/Софийският университет „Св. Климент Охридски" няма нужда да бъде обявен за специален или за най-добър, правилният път е да настояваме за ясни и справедливи правила, които да стимулират най-добрите. Това означава приемане на национални критерии за присъждане на научни степени и назначаване на академични длъжности, значително диференциране на висшите училища според качеството на образованието и реализацията на завършилите, диференциране на финансирането и за научна дейност, въз основа на обективни показатели за постигнатите резултати и целево финансиране на стратегическите за страната направления и специалности. Това заяви в словото си за патронния празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски" новият ректор проф. Анастас Герджиков.

По думите му такива мерки ще стимулират качеството на образованието и научните изследвания, защото сегашният модел на финансиране е модел на уравниловка и не стимулира, а демотивира висшите училища. Ние трябва да пренесем тази държавна политика вътре в СУ и да стимулираме най-добрите звена и най-добрите преподаватели и изследователи, заяви проф. Герджиков.

Необходимо е да изясним истинските приноси и разходи на всяко звено, специалност и магистърска програма, да оптимизираме работата си, да преодолеем дублирането на дейности и да адаптираме учебните планове и програми към потребностите на обществото, каза новият ректор на СУ. Той заяви, че трябва да се въведат взискателна и справедлива атестация и диференциране на възнагражденията според приносите и резултатите, и да се постигне справедливо разпределение на средствата за научноизследователска дейност. Трябва да осигурим средства от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж" и от другите оперативни програми, и да участваме активно в изграждането на центрове за върхови постижения и за компетентност, посочи проф. Герджиков.

Трябва да привлечем повече и най-добрите студенти и да постигнем ефективна образователна и научна дейност, с високо качество. Вярвам, че България има нужда от такъв университет, заяви ректорът на СУ.

Той отбеляза, че Софийският университет има за свой патрон Св. Климент Охридски - една високо духовна личност, с голям културен принос, дала много на славянските народи. Всеотдайната му служба на просветата и науката го прави най-подходящ за патрон на СУ, чиято мисия е да бъде основен национален, културен и научноизследователски, висш образователен и информационен център, каза проф. Герджиков. По думите му за изпълнението на тази мисия отдавна е назряла необходимостта да бъде приета цялостна стратегия за развитието на Софийския университет. За изготвянето й е нужен задълбочен, системен и честен анализ на постиженията и проблемите на университета, на обкръжаващата ни среда и на тенденциите за развитие, каза ректорът.

Бившият ректор на СУ проф. Иван Илчев пожела следващата година - „при нов ректор, да бъде берекетлия".

На тържеството бяха връчени и дипломите на 28-те новоизбрани професори в СУ - от 25 ноември 2014 г. до 25 ноември 2015 година. Беше съобщено, че за този период 76 преподаватели са станали доктори, 13 - доктори на науките, а 37 - доценти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.