• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Ренесанс за филологиите във вузовете

Ренесанс за филологиите във вузовете

/КРОСС/Истински ренесанс преживява обучението по филологически специалности в родните университети, показа проверка на „Преса" броени седмици преди началото на кандидатстудентската кампания. Причината е, че на пазара на труда има нарастващ глад за специалисти по чужди езици. В последните години все повече чуждестранни фирми изнасят у нас кол центровете и контакт центровете си, което доведе до засилено търсене на такива експерти.

Работещите в сектора оказват подкрепа по телефон, имейл и скайп и на клиентите на много фирми за онлайн разплащания, финансови институции и IT компании. Страната ни е предпочитана за тези услуги заради сравнително нис­ките нива на възнаграждение и високото образование на служителите. Въпреки несравнимо по-евтината работна ръка в Индия например българите печелят по точки с нещо много важ­но за западните клиенти - говорят чужди езици гладко и почти без акцент.

Според данни на браншовата организация около 15 000 са младежите, които в момента следват във филологическо направление. Секторът е един от процъфтяващите в родната икономика: дава хляб на около 30 000 души, основно в големите градове.

Към края на 2013 г. оборотът на средства през кол центровете се оценява на около 1 милиард лева, което е допринесло за 3% от брутния вътрешен продукт на страната. Над 30 са действащите у нас организации от този вид, но те постоянно поемат нови проекти и следователно имат нужда от свежа работна ръка. Очакванията са при подобни темпове на растеж на бранша към 2017 г. да са необходими около 45 000 служители.

Експерти за работа в европейските институции ще се подготвят от новата учебна година в Нов български университет (НБУ). Там вече са изработили програма, която позволява на младежите да изучават до 4 чужди езика едновременно. Изборът е голям - освен традиционните френски, немски и английски език студентите могат да учат гръцки и арабски.

На голям интерес се радват и 11 нови филологически специалности, които от миналата година записват първокурсници, обясниха за „Преса" от висшето училище. Подобни направления са атрактивни не само за българските младежи - те привличат и много студенти от съседни държави. Чуждоезиковото направление е само част от новите специалности; в НБУ ще приемат и в тригодишни програми по маркетинг и счетоводство.

Най-голям спектър от филологически специалности и тази година има в Софийския университет. Алма матер се слави както с класическите си направления като английска, немска и френска филология, така и с качественото преподаване на азиатски и арабски езици.

На атрактивни филологически направления са заложили и във Великотърновския университет, за да привлекат повече студенти наесен. Един от акцентите пада върху румънския език. Той става все по-желан от младите хора, които желаят реализация в сферата на туризма. Много търсени от кандидатите са специалностите „Китайски език и култура" и „Русистика". По-любопитното е, че независимо от изучаваното направление всички бъдещи висшисти ще минават и през

обучение по български език

Студентите имат по 30 часа на семестър. Мярката бе въведена в началото на настоящата учебна година по идея на ректора проф. Пламен Легкоступ. В старата столица разширяват специалността „Църковни изкуства" с часове по иконопис, стенопис и дърворезба, реставрация и консервация. Там ще обучават и по „Предучилищна педагогика с логопедия" и „Приложна математика".

На комбинацията филологии плюс точни науки

са заложили за новите си специалности и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски". „Индустриална физика с иновативен мениджмънт" ще разкрие вузът под тепетата. Тя комбинира теоретичните познания с умението да се прави оценка на икономическата ефективност на новите технологии. От новата учебна година във Физическия факултет ще обучават и студенти по астрономия. Филологическият факултет ще приема и студенти по „Приложна лингвистика с английски и френски език".

В Стара Загора

Канят IT педагози и парамедици

Три университета - в Шумен, Стара Загора и Бургас, отварят нови направления специално за да борят кризата със специалисти в IT сектора.

„Педагогика на обучението по информационни технологии" ще открият в Тракийския университет в Стара Загора. За улеснение на бъдещите преподаватели по информатика от висшето училище са готови да записват и за обучение в задочна форма, увери ректорът проф. д-р Иван Въшин. Това ще бъде 33-тата бакалавърска програма, след като миналата пролет успешно бяха акредитирани „Лекарски асистент", „Парамедик" и „Гериатрични грижи" при Медицинския колеж.

Софтуерни инженери ще приемат за първа година в Бургаския свободен университет. IT експертите се радват на оферти за работа още преди да са завършили, а заплатите им официално са сред най-високите в България. В морския ВУЗ чакат възпитаници и в новите програми „Системно инженерство в индустрията и туризма", „Обществени комуникации и социална психология", „Международни икономически отношения", „Митнически контрол и агентиране".

На направленията „Бизнес математика" и „Бизнес информатика" залагат в Шуменския университет. Там ще се подготвят аналитици и компютърни специалисти.

В Благоевград за първи път

Записват тонрежисьори

Завършилите бакалавърска степен ще могат да се реализират като тонрежисьори и музикални редактори. По време на 4-годишното обучение студентите ще придобиват умения и компетенции за работа с аналогови и дигитални звукозаписни системи, формати и основни микрофонни постановки, озвучаване и запис на концерти, игрални и документални филми.

Новата специалност се разкрива, тъй като проучванията показали, че в цяла Югозападна България няма кадри с такава професионална подготовка. Първоначално в тази специалност ще бъдат приети осем студенти. Университетът ще осигури необходимата техника и оборудвани кабинети за подготовка.

Висшето училище има и готов проект за създаване на звукозаписно студио, в което да се обучават младежите. Семестърът ще струва 300 лева. ЮЗУ разкрива и други нови специалности като „Метрология", „Оптични технологии", „Лингвистика" и „Съвременна хореография".

В Русе

Отварят „Национална сигурност"

Русенският университет ще акредитира две нови бакалавърски специалности от следващата учебна година.

Това са „Евроатлантическа и глобална сигурност" и „Сигурност за граждани и собственост в трансгранична среда", съобщи ректорът на висшето училище проф. Христо Белоев. Двете специалности са към професионално направление „Национална сигурност", което е съвсем ново за Русенския университет. Приемането на документи за обучение по тях ще се извършва само при получаване на положителна оценка от Националната агенция за оценка и акредитация. В двете специалности ще бъдат приети общо 50 студенти.

„С тях ние ще влезем в сед­ма нова област на висшето образование - „Сигурност и отбрана", което ще разшири спектъра на обучение в Русенския университет. Съобразяваме се с новата ситуация по света", каза Белоев.

Източник: "Преса"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.