• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

НСИ приключва проект за привеждане на информационните активи в съответствие с изискванията на Евростат

НСИ приключва проект за привеждане на информационните активи в съответствие с изискванията на Евростат

/КРОСС/ Националният статистически институт приключва изпълнението на Проекта „Привеждане на информационните активи на НСИ в съответствие с изискванията на Евростат и миграция към ХЧО", финансиран по Оперативна програма „Добро управление".

В края на 18 месечния срок на договора № BG05SFOP001-1.002-0008-С01, вече са изпълнени заложените основните цели и индикатори.

Информационните активи на НСИ са приведени в съответствие с изискванията на стандарт БДС ISO/IEC 27001 „Системи за управление на сигурността на информацията", по отношение на осигуряване на сървърна инфраструктура, инфраструктура за съхранение на данни, софтуер за създаване и управление на резервни копия и мрежови компоненти.

Общата стойност на проекта е 1 566 401.43 лв., от които 1 331 441.22 лв. европейско и 234 960.21 лв. национално съфинансиране.

НСИ вече разполага с нова информационна инфраструктура в съответствие с изискванията на Евростат и стандарт БДС ISO/IEC 27001, като с това увеличава капацитета и възможностите на държавния хибриден частен облак. Подобрена е информационната сигурност. Управлението на инфраструктурата гарантира конфиденциалност и интегритет на информационните активи на НСИ и комплексно използване на събираните данни от различни източници.

Проектът „Привеждане на информационните активи на НСИ в съответствие с изискванията на Евростат и миграция към ХЧО" е част от първия етап на Пътната карта за изпълнение на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България за периода 2016-2020 по Приоритетна ос 1 „Административно обслужване и е управление" на ОПДУ. Помага за преодоляване на някои от основните предизвикателства пред въвеждането на електронното управление, гарантиране на конфиденциалност и интегритет на информационните масиви на НСИ.

„Основната цел на проекта е да гарантира сигурността на информацията, която се събира в НСИ и нейното използване, така както са дефинирани в закона, и извън закона, като удовлетворява потребностите на всички наши потребители", обяви на пресконференция по повод приключване на проекта председателят на НСИ Сергей Цветарски.

„Това е посоката, върху която работим, ние базираме все повече нашата дейност върху информационните системи и тези информационни системи трябва да гарантират успешно функциониране на цялата статистическа система", допълни той.

„Работата по проекта започна още през 2016 г. и трябва да приключи в края на този месец. Този проект е ключов за задачите на НСИ, този проект е предпоставка и за следващи проекти да се случат, тъй като той изгражда инфраструктурата, върху която ще се развиват системите на НСИ и съответно следващите проекти. Основната му цел е привеждане на софтуерната и комуникационната инфраструктура на НСИ в съответствие с изискванията на Евростат за статистическата тайна и подготовка за сертификация по ISO 27001. Това е и нашата крайна цел за тази година", обяви Юрий Стаменов - директор на дирекция „Информационни системи и инфраструктура" в НСИ и ръководител на проекта.

„Този проект е приоритетен, тъй като е и свързан със стратегията за електронното управление на Република България за периода 2016-а-2020 г.", допълни Стаменов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.