• 26 Фев 2020 |
 •  USD / BGN 1.8043
 •  GBP / BGN 2.3387
 •  CHF / BGN 1.8443
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 4°C

Психиатричната болница в Нови Искър „Св. Иван Рилски" е пълна

Психиатричната болница в Нови Искър „Св. Иван Рилски" е пълна

/КРОСС/ След пожара в столичния психодиспансер се заговори за лошите битови условия и липсващи специалисти в държавните психиатрични болници. Здравните заведения от този тип у нас са 12, а липсващите специалисти са 51.

25 са незаетите бройки при лекарите от отпуснатия щат - 166. През 2019 г. бяха заделени 10 млн. лв. за подобряване на условията в психиатричните болници. От тях обаче реално отпуснати са малко под 3 млн. лв., но от здравното министерство заявяват, че до края на годината ще бъдат отпуснати и останалите средства.

Психиатричната болница в Нови Искър „Св. Иван Рилски" е пълна. Места за настаняване на болни - няма, няма и достатъчно лекари.

Новозавършилите лекари и сестри не желаят да работят в такива условия, за такива мизерни заплати - това е подигравка. Обидно е за нас. За болните е по-скоро е унизително, каза д-р Васил Урумов.

Нашата работа тук е много опасна. Имаме нужда от помощ, не можем да се справим сами, допълни Албена Атанасова, старши медицинска сестра.

Падала мазилка, студ, течове и мухъл. Това са само малка част от условията в отделенията. В болничната стая тавана се лющи, мебелите са стари, а заради старата дограма, въпреки работещото парно, болните спят с якета.

Здравните специалисти коментират, че заради лошите условия болните не могат да се изкъпят - няма топла вода, а при тази ситуация много трудно да мотивираш един пациент в тези условия да остане, да съдейства на лечението. Температурата в болничните стаи е около 14 градуса, а пациентите спят с якета и шапки.

Лошите условия, в които живеят пациентите, се отразяват на състоянието им, смятат специалистите. Става дума за елементарни хигиенни условия, елементарно жизнено пространство. За място, на което човек наистина се лекува, и то да не е в тежест. И това да усложнява неговото душевно състояние, заяви Веселина Величкова - клиничен психолог.

През 2018 година държавата обяви, че ще даде 10 млн. лв. за ремонт в психиатричните болници. До момента от тях са отпуснати малко над 2, 8 млн. лв. Болница „Св. Иван Рилски" е получила 360 хил. лв. - с тях са санирани три от петте сгради. В тях са подменени и дограмите - за първи път от 1949 г.

Правят се нещата малко на парче, малко да се замажат очите на лекарите, на публиката, ето, ние направихме нещо, те пак са недоволни, коментира д-р Васил Урумов.

Недоволството идва заради липсващи действащи линейки и охрана в болницата, както и липсваща следболнична грижа. Дори след ремонта - за 30 души в отделението банята е една. и вече е с паднали плочки и мухъл.

В болницата се търсят лекари за щат и половина. Трима санитари, свободни са и 5,5 щата и за медицински сестри.

Д-р Васил Урумов обясни, че за миналия месец възнаграждението му е било 989 лв.

Той допълни, че един лекар в болницата взема от 900 до 1300 лв., медицинските сестри около 1000 лв., а санитарите пък са на минималната работна заплата. Отвъд стените на болницата има стотици човешки съдби и причини, които са ги довели дотук. Там са и историите на невидимите героини от романите. Някои от болните са попаднали в тази среда едва на 18 години. Често нямат близки, които да се грижат за тях. Така те трябва да живеят в тези условия и да се лекуват. До края на годината здравното министерство ще инвестира и останалите 7 млн. лв. за по-добри условия във всички 28 лечебни заведения.

БТВ, „Тази сутрин"

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.