• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Затворници ще могат да искат компенсации, ако битовите условия не отговарят на нормите

Затворници ще могат да искат компенсации, ако битовите условия не отговарят на нормите

/КРОСС/Затворници и арестанти ще имат възможност да искат финансова компенсация за условията в затворите, ако те не отговарят на минималните изисквания. Това предвиждат промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, приети от правителството. Законопроектът урежда минимална жилищна площ от 4 квадратни метра в спалното помещение на лишените от свобода, като това изискване ще влезе в сила веднага след приемането на закона, а не от 2019-та година.

Ако нямат минималните по стандарт битови условия, затворници и арестанти ще могат да сезират съда с иск за компенсация, а при установено такова нарушение, съответният човек ще има право на обезщетение, предвижда законопроектът.

Друга възможност е лишеният от свобода лично да подава молба до съответния окръжен съд, когато придобие формалните основания за условно предсрочно освобождаване.

Целта е да се намали корупционния натиск върху служителите на затвора, от които вече няма да зависи предложението на съда. Законопроектът предвижда още премахването на Комисията за изпълнение на наказанията, която съществува във всеки затвор и се занимава с предложенията за промяна на режима и за условното предсрочно освобождаване.

Правомощията й ще се поемат от началника на съответния затвор. Промените засягат и дисциплинарните наказания на затворниците - най-тежките от тях, включващи принудителна изолация, ще бъдат налагани само за най-сериозните нарушения или системно нарушаване на реда. Непълнолетните затворници ще бъдат изолирани в наказателна килия за максимум 3 денонощия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.