• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Държавата отделя около 200 млн. средногодишно за социални услуги

Държавата отделя около 200 млн. средногодишно за социални услуги

/КРОСС/Около 200 млн. средногодишно са средствата, които се отделят за социални услуги.Това каза по време на работното си посещение в Разград министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя посочи, че в България вече има достатъчно широка мрежа от доставчици на социални услуги, като към момента те са над 1600.

Русинова добави, че предстои приемането на изцяло нов Закон за социалните услуги. Това по думите й ще реши няколко проблема, като на първо място е повишаване на качеството и по-добра ефективност на публичния ресурс, който се използва. "Считам, че чрез отварянето на Закона за социалните услуги към всички доставчици, които са регистрирани в Агенцията за социално подпомагане ще има по-реална конкуренция и по-добро насочване на услугите към нуждите на хората", коментира министър Русинова.

Тя каза още, че екипът на МТСП, съвместно със Сдружението на общините ще работи за реформиране на услугите, които се предоставят в Домовете за възрастни хора. Реформата предвижда създаване на мрежа от услуги в домашна среда. В това направление вече има опит с прилагането на схемата "Независим живот", каза още Русинова. Тя добави, че реформирането ще започне първо с домовете за хора с деменция и за възрастни хора с увреждания, тъй като по думите й в тези домове от години няма инвестиции нито в инфраструктура, нито в подпомагането на екипите.

Министър Русинова припомни още, че по програма "Красива България" са одобрени и ще бъдат финансирани в следващите няколко седмици над 100 проекта, което ще помогне за повишаване качеството на социалните услуги в страната. Допълнителни възможности се отварят и по линия на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". В момента са отворени схемите за социално предприемачество и за развитие на иновативни социални услуги, допълни тя.

В Разград министър Зорница Русинова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева посетиха Дома за възрастни хора и Дневния център за възрастни хора с увреждания "Подай ръка". По-късно те участваха в откриването на Център за отдих, свободно време и социални услуги за възрастни хора и за хора с увреждания в Исперих. Проектът е финансиран чрез Стратегията за местно развитие по мярка 4.1 "Прилагане на стратегии за местно развитие" от Програмата за развитие на селските райони.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.