• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

И. Калфин ще връчи официално първите договори на общините – бенефициенти по схема „Независим живот“

И. Калфин ще връчи официално първите договори на общините – бенефициенти по схема „Независим живот“

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще връчи официално първите договори на общините - бенефициенти по схема „Независим живот" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г.
От 8 май 2015 г. и към момента е отворена за кандидатстване операция „Независим живот" (150 млн. лв), която се осъществява като процедура за подбор на проектни предложения. Общините са конкретни бенефициенти по операцията. Тя е с три срока за подаване на проектни предложения - 10 юни, 10 юли 2015 г. и 6 януари 2016 г. Процедурата е иновативна по своята същност и дава възможност за реализиране на интегрирани междусекторни услуги за хора с увреждания и техните семейства и хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност да се самообслужват. Операцията е насочена към улесняване достъпа до здравни услуги и развитието на социални услуги в общността, чрез подкрепа за дейността на съществуващи и създаването на нови центрове за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда с минимална продължителност на услугите 18 месеца. Друга насоченост на мерките по проектите е преодоляването на последиците от социалното изключване и бедността, както и предоставяне на възможности за връщането на реалния пазар на труда на лицата, които полагат грижи за близките си с увреждания.
Първите договори по схема „Независим живот" ще се сключат с 81 общини и райони на общини, които подадоха проектни предложения до 10.06.2015 г. Общата стойност на одобрените за финансиране проекти е 39 507 462 лв., от които средства от ЕСФ - 33 581 134 лв. (85%) и национално съ-финансиране - 5 926 119 лв. (15%).
В изпълнение на заложените проекти, 7 572 лица с увреждания и лица над 65 години в невъзможност за самообслужване ще получат подобрен достъп до услуги за социално включване, включително и здравни.
Ще бъдат създадени нови или ще се подкрепи дейността на съществуващи Центрове/Звена за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда, в които ще бъдат наети 3 892 лица - лични асистенти, социални асистенти, домашни помощници, социални работни; психолози, рехабилитатори, кинезитерапевти, медицински сестри и др.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.