• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София °C

Електронно управление на консулските услуги въвеждат от МВнР

Електронно управление на консулските услуги въвеждат от МВнР

/КРОСС/Министерството на външните работи ще въвежда електронно управление на консулски услуги в изпълнение на дейностите по проект „Е-консулски услуги" с рег. № 13-31-35/23.04.2014 г., който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет 2007-2013г.", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд." Проектът ще бъде представен на откриваща пресконференция в Националния пресклуб на БТА на 5 ноември от 13.00 часа.
Общата цел на проекта е да се подобри качеството на административното обслужване на гражданите и бизнеса посредством развитие на електронното управление в дирекция "Консулски отношения" на Министерството на външните работи на Р България. Проектът е насочен към гражданите и представители на бизнеса, както и служители от дирекция „Консулски отношения" и консулски служители от дипломатическите и консулските представителства на Р България. За целта в процес на разработка е уеб базирана система за електронни административни услуги на МВнР на базата на съвместно сътрудничство с различни институции и организации, като МВР, Нотариална камара и др. Електронното управление в дирекция "Консулски отношения" на МВнР ще спести време и средства за пътуване на българските граждани, живеещи извън пределите на страната до най-близката консулска служба за подаване на заявление за издаване на личен документ: паспорт, лична карта и свидетелство за управление на МПС, особено в случаите, когато живеят в места, които са по-отдалечени от консулските служби или в държави, в които Република България няма дипломатически и консулски представителства. Новата система ще спести време и на нотариусите, съответно и на гражданите и бизнеса, за проверка на заверки, извършени в консулските и дипломатически представителства на страната извън граница.
При разработката се спазват изискванията на Закона за електронното управление и подзаконовата нормативна уредба в тази област, включително Наредбата за общите изисквания за оперативна съвместимост и информационна сигурност (НОИОСИС) и Наредбата за изискванията към единната среда за обмен на електронни документи (НИЕСОЕД), както и Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД). Подобряването на административното обслужване на гражданите и бизнеса ще бъде постигнато като резултат от подобряване на организацията на работните процеси и обслужването на гражданите и изграждане на система от процедури и правила.
Дейностите по проекта предвиждат да бъде проведено обучение на обучители от дирекция „Консулски отношения", както и дистанционно обучение на служители от консулските служби зад граница и встъпително обучение на служители от МВнР във връзка с внедряването на електронните услуги. Ще се повиши информираността на целевите групи и обществеността за електроните услуги, които предоставя по компетентност дирекция „Консулски отношения". Ще бъде изработен проект за цялостна визуализация и идентификация в информационното пространство на предоставяните от дирекция „Консулски отношения" електронни услуги и ще бъдат проведени пет информационни дни за популяризиране на проекта и представяне на услугите пред целевите групи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.