• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

13 хил. възрастни остават без личен асистент заради закона за личната помощ

13 хил. възрастни остават без личен асистент заради закона за личната помощ

/КРОСС/ Приетият под натиск Закон за личната помощ е причината 13 хиляди възрастни да останат без личен асистент от началото на годината. Законът дава тези права само на децата и хората с увреждания над 90 процента. Това заяви социалният министър Деница Сачева. Тя е категорична, че министерствата на финансите и на социалната политика са имали отрицателни становища и коментира:

"Един закон, който беше приет под натиск, и един закон, чийто инициатор беше г-жа Мая Манолова, беше внесен в Народното събрание и от Каорнелия Нинова, и от група народни представители. Това, което се случва в момента, е резултат от това да приемаме едно законодателство набързо заради цели, които очевидно не са свързани с това да бъде приет един закон, който да е справедлив и устойчив".

До края на януари ще се приеме нова национална програма за асистенти, така 4 800 нуждаещи с по-ниски проценти на увреждания ще получат асистентска услуга, обяви Сачева. Общините също ще предоставят допълнителни услуги на хората над 65 години.

Според БСП проблемът става все по-сериозен

Според БСП социалното министерство се опита да спести пари на гърба на потърпевшите от недостига на лични асистенти за хората с увреждания. Депутатът от БСП Георги Гьоков коментира в кулоарите на парламента, че проблемът става все по-сериозен, тъй като не е ясно дали ще има финансиране.

"Оставам с впечатлението, че това се прави с цел спестяване на средства за два - три месеца на гърба на уязвими групи от населението. Защо причиняваме всичко това на потребителите на услуги, за тези, които директно ги предоставят, и на общините. От колегите чуваме - от министерството, че ще има направена национална програма за предоставяне на такива услуги. Въпросът е в това, че можем да правим хиляди програми, но трябва да обезпечим непрекъснато предоставяне на тези услуги на български граждани, които се нуждаят ".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.