• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Деца връчват Ордена на усмивката

Деца връчват Ордена на усмивката

/КРОСС/ Идеята се ражда от една приказка, която написала полякинята Ванда Хотомска.
Днес Орденът има цели 992-а рицари, като двама от тях са българи - Дора Габе и Асен Босев, пише lira.bg.

Нали е необикновена награда, Орден на усмивката се връчва за Първа пролет и в деня на есенното равноденствие. Пролетният му носител тази година стана полската детска писателка Рената Пятковска.

Сред носителите му има и други световноизвестни майстори на перото - например Астрид Линдгрен. Рицар на усмивката е и създателката на муминтролите Туве Янсон. И Опра Уинфри получава наградата, също Стивън Спилбърг, Нелсън Мандела, Майка Тереза, Четиринайсетият Далай Лама и Папа Йоан Павел Втори.

За да бъдат посветени, новоизбраните рицари се призовават да изпият чаша чист сок от лимон, а сетне и да се усмихнат. Орденът се предава с тези прекрасни думички: Наричам те Рицар на Ордена на усмивката и настоявам независимо от ветровете и бурите да бъдеш винаги весел и да носиш радост на децата!

Инициативата е създадена в Полша преди 48 години.
Отличието представлява малко слънчице.

По регламент наградата е и за писатели, но и за всеки, който е направил добро за децата. Затова например преди няколко години и на саудитския крал се наложи да изпие чаша лимонов сок. Абдала бин Абдел Азис ал Сауд финансирал лично операция за разделяне на сиамски близнаци, като самите те трябваше да закачат ордена на гърдите му. Самото отличие пък представлява малко слънчице. За да са по-усмихнати възрастните и по-щастливи децата!

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.