• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

"Фасада" а ла Орешарски

"Фасада" а ла Орешарски

/КРОСС/ Социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" пред "Дневник":

Какво спечели и какво загуби страната през годината?

- Спечели глътка въздух и надежда, че гражданите могат да променят съдбата и страната си. Загуби възможността да го направи по-бързо. Но научи урока на Мартин Лутър Кинг - "когато протестираме трябва да се задължим да го правим постоянно".

Какво не ви изненада през 2013 г.?

- Чевръстостта, с която ДПС се наложи над "мандатоносителя" БСП и за няколко месеца я превърна в свой умален и послушен придатък по модела "или гласуваме, или правителството пада". Нищо ново в "екзактността" на този изпитан модел.

Коя е оставката/оттеглянето на годината?

- Несъмнено, принудителното оттегляне на Пеевски под натиска на гражданските протести. Номинирането му не беше нито случайно хрумване, нито необмислено действие. С невъзможното му оставане на поста се провали проектът на неговите създатели за перфектната полицейска държава - с "носеща конструкция" а ла Пеевски и с "фасада" а ла Орешарски.

Кой според вас е скандалът на 2013г.?

- Тук единственото число е неуместно. Всички номинации са сериозни и изградени все по теорията на Станиславски - ако в първо действие на сцената има пушка, до края на представлението тя непременно ще гръмне. Ето част от тях, без претендирам за изчерпателност:

- " Председател на БСП и ПЕС носи на главния прокурор сигнал за подслушване. В замяна - службите влизат открито в политическата игра";

- "Излита огромен ТВ балон в деня за размисъл. В замяна - горещият въздух от него изстрелва ТВ шоумена право в политиката";

"Една великолепна четворка - М.Миков, С. Станишев, Л.Местан и Хр.Бисеров внася промени по индивидуална кройка в закона за ДАНС. В замяна - десет дни по-късно неизвестно "КОЙ" номинира Пеевски за неин шеф" ;

-"Бял автобус с народни избранници гази протестиращи избиратели. В раз-мяна - БСП чрез МВР готви опорни точки за отразяване на протестите";

- "Правителството си осигурява златния глас на националистите от Атака. В размяна - те съвсем случайно шест месеца по-късно се озовават по златните пясъци на Варадеро".

С какво ще запомните служебното правителство на Марин Райков?

- С наредбата за деконцентрация на парите, които фирмите с държавно участие държат в банките.

Какво успя да свърши новото правителство? Къде се провали?

- Успя да се задържи на власт - предвид провокациите си към обществото и реципрочното недоверие, което събуди - това е огромно постижение. Иначе, като всеки човек и като всяко правителство в криза, изживява непрекъсната криза на идентичността - от експертно стана програмно, от програмно - отговорно, от отговорно - неподдаващо се на натиск, от неподдаващо се на натиск - най-доброто на прехода. Тези метаморфози на словесните му наметала добре описват и силата, и слабостта му - успя да овладее зависимите, не успя да овладее независимите. Поради това успехът му вече носи зародиша на провала.

Справи ли се президентът с предизвикателствата, които му поднесе тази година?

- Президентът успя да избегне удобното изкушение на фалшивата междинна поза "и с тези, и с онези" и зае единствената възможна обединяваща позиция - тази на демократичните ценности, които като общество сами сме избрали да следваме. Предизвикателството, което не успя да преодолее, е личната му /не/убедителност, поставянето на цели и задачи, които да увличат и дават надежда.

Коя е голямата промяна в политиката?

- Няма голяма промяна в политиката. Има повторение в по-тъмни и зловещи краски на онова, което вече сме живели в последните 24 години.

Коя е голямата промяна в обществото?

- Възникналото чувството за общност между стотици хора, изолирали се в самотното си неприемане на господстващото лицемерие и двоен морал. В хилядите протестиращи непознати, тези хора срещнаха себе си. Управляващите инстинктивно разбират, че взаимната опора и солидарността между тези хора е най-големият им враг. Затова са и толкова яростни в опорните си точки.

Как оценявате първата година на новия патриарх?

- Обещаващо начало, с няколко силни заявки Църквата да не стои встрани от проблемите и терзанията на обществото и неясен край, покрай заплитането във вътрешни междуособици и скандали.

А първата година на новия главен прокурор?

- По критериите, по които мога да съдя, т.е. по публично известните резултати от дейността му и по общественото доверие - разочароваща. Когато прокуратурата започне да извършва разследванията си по време на, а не след края на мандата на едно управление и изземе функциите на "вечните" парламентарни комисии за "разследване злоупотребите на предишното правителство" , тогава главният прокурор ще си е свършил работата.

Коя тема/събитие незаслужено остана извън медийното внимание?

- В политически план - оставката на зам.председателя на парламента от ДПС Христо Бисеров. Случаят бързо беше забравен, нито едно журналистическо разследване не се опита да се зарови по-надълбоко, а можеше да разкрие много за механизмите на зависимост на прехода.

В социален план - драмата на българското образование, на българския учител, на лицата и личностите, които излизат от него.

Дневник

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Главния прокурор е избран с личното благоволение на Бойко и Цецо шлифера! Той обслужва и пази тях-ГЕРБерските величия,да не би случайно да попаднат в затвора за многобройнитеим далавери и разспване на България и народа ни! А иначе питам,кой дава заплата на тази госпожа да се упражнява в приказване по нечие задание? Бре много социолози се навъдиха! Един през други се надпреварват да ни разтягат локуми! Стига сте ни ги давали да ни облъчват с негативна енергия. Е там да си издават хороскопите с лични средства!

27.12.2013 20:03:55

Анонимен

главния прокурор е кукла на конци в ръцете на доган и бсп

27.12.2013 08:52:53

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.