• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Върховният съд на Великобритания разреши "Юбер" в Лондон

Върховният съд на Великобритания разреши "Юбер" в Лондон

/КРОСС/Услугата на "Юбер" е легална в Лондон, постанови Върховният съд на Великобритания в петък, след месеци на протести от водачите на традиционните "черни таксита" в столицата, че приложението подбива техния бизнес, предаде "Ройтерс".

За разлика от нормалните такситата, които могат да бъдат спирани на улицата и изчисляват цената на пътуването чрез апарат, "Юбер" позволява на клиентите си да резервират и заплащат за такси чрез използването на приложение на своите смартфони. Второ приложение позволява на шофьорите да изчисляват цената на пътуването.

Съдът е бил помолен да реши дали тази технология противоречи на закони, които забраняват използването на таксиметрови апарати в частни превозни средства под наем в британската столица.

Съдия Дънкан Оусли постанови в петък, че приложението на "Юбер" не може да се счита за таксиметров апарат и следователно не е незаконно.

"Таксиметровият апарат ... не е устройство, което получава GPS сигнали по време на пътуването, и препраща GPS данни към сървър, намиращ се извън превозното средство, който изчислява таксата ... и изпраща информацията за цената обратно към устройството", се е аргументирал той.

Шофьорите на традиционните таксита организираха големи протести в Лондон, като като заявяваха, че "Юбер" заобикаля местните закони за лицензиране. Демонстрации се проведоха и в други градове по света, включително Париж и Сао Паоло.

Миналия месец кметът на Рио де Жанейро обяви, че ще забрани на приложението в града.

Решението на съда обаче е отделно и не се отнася до идея на Транспортната администрация на Лондон, която смята да предложи по-строги правила, които биха могли да навредят на бизнеса на "Юбер".

Ако новите предложения бъдат одобрени, фирмите ще трябва да предоставят потвърждение на резервацията поне пет минути преди започването на пътуването и да позволи резервацията на таксита до седем дни по-рано. Фирмите няма да имат право да показват свободни коли под наем чрез приложение и ще трябва да уточняват цената на пътуването преди резервацията да бъде приета.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.