• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Бивша френска министърка замени Бокова начело на ЮНЕСКО

Бивша френска министърка замени Бокова начело на ЮНЕСКО

/КРОСС/ Одри Азуле, бившият министър на културата на Франция, е новият генерален директор на ЮНЕСКО. Номинацията ѝ бе утвърдена в петък с гласуване на членовете на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, а днес тя пое поста от Ирина Бокова.

Азуле, 45-годишна, бе утвърдена на поста с 131 гласа „за" и 19 „против", предав „Франс прес".

Тя ще бъде втората жена, която ще оглави ЮНЕСКО. Първата бе именно Бокова, която бе начело на организацията в рамките на два мандата от 2009 г. насам.

Освен това България ще бъде член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО за периода 2017-2021 г.

Страната ни бе избрана с мнозинство от 168 гласа от 184 гласували страни.

Изпълнителният съвет се състои от 58 държави членки и се избира от Генералната конференция. Той обсъжда и дава препоръки по програмата на Организацията, както и по целесъобразността на бюджета. Изпълнителният съвет се произнася по приема на нови държави в ЮНЕСКО, предлага на Генералната конференция номинирането на Генерален директор, разглежда изпълнението на заложените дейности, свиква международни конференции по теми от дневния ред на Организацията.

България бе член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО с пълен четиригодишен мандат в периода 1994-1997 г. и с двугодишен мандат в периода 2007-2009 г. Избирането за трети път на България в Изпълнителния съвет е доказателство за приноса на страната ни в изпълнението на приоритетите на Организацията, свързани с политиките в областта на образованието, науката, културата и младежта. Участието ни в този ръководен орган на ЮНЕСКО ще допринесе за още по-активната роля на страната ни в осъществяването на Целите на устойчивото развитие 2030.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.