• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Очаква се ЮНЕСКО да представи решението си за Пирин

Очаква се ЮНЕСКО да представи решението си за Пирин

/КРОСС/Днес или утре, в рамките на 40-та сесия на Комитета за световното природно наследство на ЮНЕСКО, която се провежда в Истанбул, ще бъде прието решение на международната организация за Национален парк Пирин, част от обектите в списъка за световно природно наследство на ЮНЕСКО. Това съобщават от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

В проекта за решението, публикувано на сайта на международната организация, се изразява тревога от случващото се в Пирин. Настоява се новият план за управление да не бъде приеман, преди да бъде одобрен от ЮНЕСКО и Международния природозащитен съюз (IUCN) и да бъде подложен на екологична оценка. Коалицията "За да остане природа в България" подкрепя решението на ЮНЕСКО, но ще настоява в случай на неизпълнение на решението Пирин да влезе автоматично в списъка на застрашените обекти, каквито бяха предишните решения на комитета.

"Решението, макар и закъсняло, е действие в правилна посока. За първи път ЮНЕСКО взема мерки, преди да са се случили необратими, негативни промени на територията на националния парк", коментира Любомир Костадинов от Световния фонд за дивата природа (WWF). Тъй като става въпрос за обект от световното наследство на ЮНЕСКО, вниманието на международната общност е съсредоточено върху най-важния документ за бъдещето на Национален парк - новият му план за управление.

Въпреки че проекторешението за Пирин е в услуга на българската държава и на самия национален парк, неговото приемане се поставя под въпрос от Казахстан, без да са посочени основания за това. Надяваме се, че отварянето му за обсъждане няма да опорочи качествената преработка на плана за управление на парка и да включи държавата ни в групата на тези, които нямат политическа воля и сила да опазват природните си богатства, пише в съобщението на коалицията. България не е част от комитета и няма право на глас, но е изпратила солидна делегация, начело със заместник-министъра на околната среда и водите Бойко Малинов.

Проектът за нов план за управление на Национален парк Пирин, изготвен от фирма Пролес Инженеринг, беше внесен за трети път в Министерство на околната среда и водите, което го връща за доработка поради пропуски и нередности. С проекта се предвижда увеличаване с 14 пъти на зоната за ново строителство, особено около ски зона Банско. Зоната за масов туризъм скача 3 пъти. Разрешава се и стопанска сеч върху 60% от територията на парка.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.