• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Юнкер: Двойните стандарти при храните са неприемливи

Юнкер: Двойните стандарти при храните са неприемливи

/КРОСС/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща на Словакия и другите страни-членки от Източна Европа, че ще помогне за премахването на „напълно неприемливата" продажба на хранителни продукти с по-ниско качество на техните вътрешни пазари, информира БГНЕС.

Източноевропейците се оплакаха от „апартейда с храните" и от това, че производителите ги третират като „кош за отпадъци на Европа" и намаляват количеството на съставки в широк спектър основни стоки.

Производителите твърдят, че критиките са неоснователни, и изтъкват, че всичко опира до различните вкусове, а не до съдържанието на хранителните стоки. Юнкер обаче настоя, че проблемът трябва да бъде решен.

„Не ми харесва идеята в Европа да има втора категория граждани. Ще действаме в съответствие с общото си намерение да сложим край на този дискриминационен начин за доставка на храни за словашкия народ", коментира Юнкер след разговори в Брюксел със словашкия премиер Роберт Фицо.

Фицо, който миналата седмица описа проблема като „международен скандал", каза, че приветства ангажимента на Юнкер да реши въпроса.

„За мен най-важният факт е, че Комисията и председателят й приемът, че проблемът съществува и че председателят обеща да отдели внимание на това. За някои може да изглежда нелепо, но за Словакия и четирите партньори от Вишеградската група това е „сериозен политически проблем", посочи словашкият премиер Роберт Фицо.

По-рано този месец България обяви, че анализ е показал, че в поне 7 от 31 изследвани продукта, купени от едни и същи вериги от магазини в Германия и Австрия, и от тези в България, са налице големи разлики в съдържанието.

Съгласно съществуваща директива на ЕС производителите могат да променят съставките на продукти, предназначени за различни държави от общността, като са длъжни единствено да упоменават на етикета на опаковката какво съдържа стоката.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.