• 29 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.7973
  •  GBP / BGN 2.2988
  •  CHF / BGN 1.9740
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Юнкер към британците: Вън значи вън

Юнкер към британците: Вън значи вън

/КРОСС/Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер няма да подаде оставка, ако в четвъртък британците гласуват да напуснат Европейския съюз в насрочения по този въпрос референдум. Той предупреди гласоподавателите на Острова, че "вън значи вън" и че ЕС няма да им даде повече от това, на което се съгласи в сделката с премиера им Дейвид Камерън през февруари.

"Отговорът на въпроса ви е "не", каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас на репортер, запитал го ще подаде ли оставка Юнкер, в случай че Обединеното кралство реши да излезе от ЕС.

Схинас не коментира здравословното състояние на 60-годишния председател на Комисията, който страда от камъни в бъбреците. Тези теми изобилстват в англоезичните медии от двете страни на Атлантика в навечерието на референдума.

В кампанията за него Юнкер не каза нито една дума пред британски медии. Схинас обясни това с отдавна обявената позиция на Комисията да не се меси в един вътрешнополитически за нея дебат.

Още когато Камерън обяви, че ще изпълни обещанието да свика референдум за европейското членство на страната си, Юнкер формулира ролята на Комисията като "честен брокер" между Лондон и останалите 27 национални столици.

Схинас каза, че Комисията вижда ролята си изпълнена през февруари, когато Камерън и останалите държавни и правителствени ръководители сключиха споразумение за бъдещето на британското членство в ЕС, при условие че избирателите в кралството решат да го запазят.

На съвместна пресконференция с австрийския канцлер Кристиан Керн по-късно днес Юнкер категорично изключи по-нататъшни преговори за удовлетворяване на британски искания.

"Британските политици и британските избиратели трябва да знаят, че няма да има никакво предоговаряне", каза той. "Ние сключихме сделка с министър-председателя, той получи максимума, който можеше да получи, ние дадохме максимума, който можем да дадем. Така че няма да има никакво предоговаряне, нито по споразумението, до което стигнахме през февруари, нито за каквито и да е преговори по договора може да става дума. Вън значи вън".

Днес Колегиумът на комисарите е обсъдил "политическия пейзаж" в Европа и евентуалните последици от британския референдум, каза Схинас. Той не даде подробности за дискусията.

Очаква се резултатите от вота да бъдат обявени рано сутринта в петък и Камерън да даде изявление или пресконференция. Юнкер, председателите на Европейския съвет и на Европейския парламент Доналд Туск и Мартин Шулц и Марк Рюте, министър-председател на Холандия, която държи шестмесечното председателство на ЕС имат насрочена среща за 11,30 часа българско време същия ден, за да съгласуват първите европейски реакции.

Заключенията от срещата на четиримата лидери ще бъдат предадени на холандското председателство, за да може Съвет на министрите на европейските въпроси същия ден в Люксембург да ги включи в черновата на заключения на среща на върха на ЕС насрочена за идните вторник и сряда в Брюксел.

В понеделник е насрочено ново, извънредно заседание на Колегиума на комисарите, който също ще се занимава с подготовката на срещата на върха.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.