• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

ЕС няма да се разширява през следващите 5 години, обяви Юнкер

ЕС няма да се разширява през следващите 5 години, обяви Юнкер

/КРОСС/ "В следващите пет години ЕС няма да се разширява повече", заяви новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург, като добави, че не иска да подвежда държавите, кандидатствали за членство.

Същевременно Юнкер бе категоричен, че новите европейски комисари ще имат свобода на работа, която ще бъде уважавана, тъй като той е прекалено възрастен, че да се превръща в диктатор.

Председателят на ЕК представи и инвестиционен пакет за голям икономически растеж, който трябва да влезе в сила преди Коледа. Неговият инвестиционен пакет е от 300 млрд. евро и цели да подпомогне икономиката, и да създаде заетост.

„Нека накараме Европа отново да се движи. Ако днес ни дадете вашата подкрепа, ние ще представим заетост, растеж и инвестиции преди Коледа", каза Юнкер.

"Инвестиционната програма на стойност 300 милиарда евро, за които в последните седмици всички питаха откъде ще дойдат, няма да се финансира само от Европейския съюз - за нея ще трябва да бъдат ангажирани и частни капитали", поясни той.

Юнкер отбеляза, че неговият екип е съставен от четирима бивши премиери, 18 бивши министри, седмина досегашни еврокомисари, девет от които са жени.

Жан-Клод Юнкер обяви пред Европарламента, че комисията, която той ще ръководи, ще е комисия на последния шанс.

"Хората губят вяра в европейския проект, трябва да им вдъхнем нова надежда - или ще доближим европейците до ЕС и ще успеем заедно, или ще се провалим заедно", предупреди той.

"Или ще успеем да направим от Европа политически орган за справянето с големите въпроси, или ще се провалим, ако се занимаваме с дребните. Младите трябва да получат възможности, иначе ще се провалим. Обещахме на европейските избиратели ЕС да се занимава с големите проблеми", заяви новоизбраният председател.

По-късно днес ЕП ще гласува комисията на Юнкер, като правилата предвиждат да я утвърди, да я отхвърли или да отложи гласуването. Ако бъде подкрепена, новата ЕК предстои да бъде назначена от Европейския съвет по-късно тази седмица и да встъпи в длъжност от края на следващата седмица.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.