• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Юнкер към Фараж в европарламента: Защо сте тук? (видео)

Юнкер към Фараж в европарламента: Защо сте тук? (видео)

/КРОСС/ Жан-Клод Юнкер попита британските евроскептици какво правят още в Европейския парламент, който се събра днес на извънредна сесия в Брюксел, за да обсъди резултата от референдума, в който Обединеното кралство реши да излезе от Европейския съюз, предаде ClubZ.

Юнкер заяви, че ЕС не бива да преговаря с Великобритания, докато то не подаде официално молба за напускане на ЕС и че Съюзът, а не напускащите го трябва да определи бъдещите им отношения. „Длъжни сме да уважаваме британската демокрация и начина, по който тя изрази виждането си", каза Юнкер пред евродепутатите.

Фракцията на Партията за независимост на Обединеното кралство на Найджъл Фараж отговори с ръкопляскания.

„Това е последният случай, когато аплодирате тук", каза Юнкер. „И до известна степен наистина съм изненадан, че сте тук. Вие се борите за напускане. Британците гласуваха за напускане. Защо сте тук?"

Това бяха единствените импровизирани думи на английски в речта, която той произнесе на френски и на немски. Към тях по-късно прибави още един израз на английски: „No notification - no negotiation" (Няма уведомление, няма преговори).

Преди началото на заседанието Фараж отиде да поговори с Юнкер. Двамата размениха няколко думи. След това Фараж понечи да тръгне, но Юнкер го дръпна към себе си и имитира сбогуване с въздушна целувка.

В дебата, както обикновено, те кръстосаха шпаги.

„Разбрах това, което знаех и преди заседанието - нацията не трябва да се оставя в ръцете на националистите. Трябва да се уважават нациите, но не и националистите", каза председателят и малко след това напусна сесията, обявявайки, че има среща с британския министър председател Дейвид Камерън.

Следобед в Брюксел започва среща на върха на ЕС, на която Камерън ще информира 27-те държавни и правителствени ръководители за положението в кралството след референдума. Утре те без Камерън ще проведат първа дискусия по две точки: напускането на Великобритания и бъдещето на ЕС.
„Когато дойдох тук преди 17 години и ви казах, че искам да извадя Великобритания от ЕС, вие ми се смяхте?", каза в речта си Фараж. „Защо не ми се смеете сега? Вие, като политически проект, сте във (фаза на) отричане". Той каза, че британците са гласували да излязат от Европа, защото тя се е опитала да им наложи политически съюз. Ние предлагаме искрица надежда на всеки истински демократ в Европа. Великбритания не е единствената страна, която ще напусне ЕС", заяви Фараж. Сега ЕС трябва прагматично да потърси взаимноизгодни търговски и икономически отношения с Великобритания, добави той, посочвайки че „иначе ще е по-зле за вас, а не за нас".

„Защо се нервирате, вижте колко хубава история?", започна изказването си Марин Льо Пен, лидерът на френския Национален фронт, която иска да извади страната си от еврото и от Шенген, да върне границите и да разтури ЕС.
Сондажите за момента ѝ дават най-добри шансове да спечели първия тур на президентските избори догодина. По думите ий британският вот е „най-хубавото събитие в нашия континент след падането на Берлинската стена". „Това е блестяща победа за демокрацията... срещу страха, шантажа и лъжите", каза Льо Пен. „От десетилетия ЕС се строи срещу волята на народите ", добави тя, посочвайки референдумите във Франция и Холандия, които отхвърлиха проекта за европейска конституция през 2005 година и гръцкият референдум срещу проектоспоразумението с кредиторите през юли 2015 година.
„Изненадан съм, че във Великобритания казват, че не съм демократ, а технократ и робот", каза Юнкер. „Аз съм готов да приема изхода от вота във Великобритания, а самата Великобритания не е готова да го направи". Той каза, че разбира трудното положение на правителството на Дейвид Камерън, което загуби в гласуването. В същото време призова спечелилите да не бавят официалното заявление на страната за напускане, „да не си играят на котка и мишка и да се крият", за да не продължават несигурността и трусовете на пазарите. „Не е допустимо да се правят опити за споразумение с британското правителство през задната врата", каза Юнкер, посочвайки, че е забранил на всички комисари и генерални директори да разговорят с когото и да било от британската страна, преди тя да е подала официалната молба за напускане. „Трябва да сме наясно, че отношенията ни с Великобритания трябва да бъдат поставени на нова основа. Това определяме ние, а не онези, които искат да напуснат ЕС". „Не съм нито уморен, нито болен, както пишат германските вестници, лекарите се правят на журналисти...", каза Юнкер. „Ще се боря за обединена Европа до последния си дъх". „Аз съм тъжен след този британски вот и не го крия", призна Юнкер. „Това не е сантиментализъм, а дълбоко убеждение... Не съм робот, не съм машина, аз съм истински европеец".
Декларирайки, че „полетът (на Европа) продължава", той упрекна тези, които искат „всичко да се промени", че не казват какво конкретно иска да се промени. Председателят заяви, че Комисията няма намерение да изоставя приоритетите си като икономическото възстановяване, енергийния съюз, модернизацията и завършването на единния пазар.

Dко няма сделка за свободна търговия между Великобритания и Европейския съюз, последиците ще бъдат много по-лоши за Съюза, заяви Фарадж: „Обединеното кралство няма да бъде последната страна-членка, която ще напусне Европейския съюз. От британското правителство зависи да задейства Член 50 и аз съм съгласен с г-н Юнкер, че не трябва твърде дълго да се бавим. Моята и вашите страни правим огромен бизнес със стоки и услуги. Тази търговия е взаимно изгодна. Ако решите да отхвърлите разумна търговска сделка, последиците ще бъдат много по-лоши за вас, отколкото за нас. Дори никаква сделка е по-добра за Великобритания от калпавата сделка, която имаме в момента".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Брексит не е резултат от активността на противниците на ЕС, а на некадърността на евробюрократите. Те може да харесват ЕС, но не го могат, затова трябва да си ходят.

29.06.2016 18:52:54

Анонимен

Ето това се нарича мъжки разговор:....

29.06.2016 11:11:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.