• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

"Газпром" замразява разширяването на "Южен коридор"

"Газпром" замразява разширяването на "Южен коридор"

/КРОСС/ "Газпром" е взела решение от 1 юли да преустанови разширяването на тръбопроводната система на "Южен коридор", нужна за доставките на газ по газопровода "Турски поток", съобщава РБК.
Информацията за това става известна благодарение на писмо, изпратено от члена на управлението на руската фирма Максим Прозоров до три от дъщерните й компании. Той иска от директорите им да преустановят инвестиционните проекти по разширяването на системата от газопроводи "Южен коридор", която беше нужна за свързване на морската и сухопътната част на "Южен поток".
След като "Турски поток" замести предишния проект, се предполагаше, че "Южен коридор" ще се достроява за нуждите на този проект, тъй като част от маршрута и основните параметри на двата газопровода бяха идентични. Газът за морската част на "Турски поток" трябва да дойде по две тръби на източния и западния маршрут на "Южен коридор".
В писмото са посочени части на "Южен коридор", които все пак ще бъдат построени. Това са 396 километра отсечка между Писаревка и Анапа, както и две компресорни станции. По източното направление на проекта е необходимо да бъда съединени 240 километра тръби, а западното с обща дължина 880 километра е напълно построено. Днес става ясно, че "Газпром" спира изграждането на общо 989 километра тръби.
Руската държава фирма в момента трябва да оптимизира разходите си, тъй като приоритет за нея са нови проекти, например "Северен поток 2", смята заместник-директорът на фонда за енергийна безопасност Алексей Гривач. Той смята, че пълният обект на "Турски поток" може да бъде завършен по-късно, ако европейците започнат да купуват този газ и гарантират изкупуването му.
В края на юни източници на "Блумбърг" съобщиха, че е възможно изграждането на "Турски поток" да се забави поне до октомври заради споровете между Москва и Анкара около цената на газа. Споразумението между "Боташ" и "Газпром", както и между правителствата на двете страни трябваше да е подписано до края на юни, но това не стана, пише "Дневник".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.