• 01 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

В Южен Судан обявиха примирие

В Южен Судан обявиха примирие

/КРОСС/ Президентът на Южен Судан Салва Киир обяви едностранно прекратяване на огъня, което влиза в сила веднага, съобщи в столицата Джуба негов говорител, цитиран от ДПА. Примирие обяви и неговият съперник Риек Мачар.

Броят на жертвите от сблъсъците в Южен Судан достигна 272 души, сред които има 33 цивилни. Стълкновенията избухнаха на 7 юли точно преди петата годишнина от независимостта на страната.

Командирите са получили нареждане да прекратят всякакви враждебни действия, да контролират своите сили и да защитават цивилното население и неговата собственост, се казва в съобщението на Киир, оповестено днес. Те щели да отвръщат на огън само ако бъдат атакувани.

По-рано съперникът на президента - Риек Мачар (бивш бунтовник, който се върна на предишния си пост като вицепрезидент през април според условията на постигнатото мирно споразумение за прекратяване на гражданската война), също призова за „спокойствие и сдържаност".

След обявеното от президента прекратяване на огъня Мачар, цитиран от Ройтерс, също обяви примирие, като каза, че иска да отговори на неговия ход.

Малко след съобщението на президента обаче и след известно затишие през деня в столицата отново избухна мощна стрелба, предаде Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова днес за незабавно налагане на оръжейно ембарго над Южен Судан.

„Подновяването на сраженията е възмутително и е сериозна спънка по пътя към мира, която задълбочава страданията на страната", посочи той.

Шефът на международната организация поиска също Съветът за сигурност да изпрати нови подкрепления на мироопазващите сили в Южен Судан и да наложи допълнителни санкции срещу лидерите на враждуващите страни, които блокират прилагането на мирното споразумение, обобщава бТВ. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.