• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Още едно увеличение на цената на тока през есента, прогнозира икономист

Още едно увеличение на цената на тока през есента, прогнозира икономист

/КРОСС/Още едно увеличение на цената на тока през есента, след поскъпването на електроенергия през юли, прогнозира икономистът Калоян Стайков. По думите му по-високите цени, които сега предлагат от Комисията за енергийно и водно регулиране, няма да са достатъчни, за да се решат проблемите в енергийната система и да се намалят дефицитите на обществения доставчик.

Стайков уточни, че цената на тока не трябва да е плод на социална политика, както се случва в момента.

„Комисията много често се крие зад т. нар. „социално поносима" цена. Дори в момента виждаме едно доста срамежливо увеличение на цената на електроенергията, каквато видяхме и миналата година лятото. Миналата година още есента стана ясно, че това увеличение няма да даде добри резултати. Беше наложено второ увеличение. Като гледам тази година, ако се приеме предложението в този му вид, очаквам през есента да има ново увеличение, така че определено трябва да се работи в тази посока и Комисията трябва да спре да използва този социален елемент като някакъв аргумент при взимането на решение за цените на електроенергията", добави Стайков, цитиран от Дарик. 

По думите му не би следвало чрез цените на тока да се провежда социална политика: „Да се каже ето тези домакинства имат проблем, затова трябва да поддържаме ниски цени. Този принцип на социална политика чрез поддържане на ниски цени сме го виждали до 1989 година. Продължавахме да го виждаме и малко след това, и видяхме, че резултатите не са добри и тази политика виждаме как води до постоянни проблеми през последните години. Продължават да се трупат дефицити в НЕК и все още не е ясно кога ще се изчистят".

Според Калоян Стайков либерализацията на пазара на електроенергия ще помогне за решаване на много от проблемите в сектора. По думите му като цяло компаниите, които оперират на пазара, ще станат много по-ефективни.

Няма да може обаче, да се изчистят всички натрупани дефицити. За да стане това, са нужни сериозни промени в сектора, допълни Стайков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.