• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Родителите на деца с увреждания могат да кандидатстват за лични асистенти без повече проблеми

Родителите на деца с увреждания могат да кандидатстват за лични асистенти без повече проблеми

/КРОСС/ Всички родители, които са личен асистент на деца с увреждания и са с прекратени трудови договори по схемата с европейски средства "Независим живот" от началото на тази година, могат веднага да кандидатстват за лични асистенти отново, но по държавната програма. Това съобщи по БНР министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Проблемите по схемата са възникнали след като от 1 януари влязоха в сила новите размери на социална помощ за деца с трайни увреждания. При децата с най-висока степен на увреждания, за които има и най-голямо увеличение на помощите (стават общо 930 лв. на месец), родителите вече получават твърде висок доход по критериите на европрограмата, за да могат да кандидатстват и за заплатата като личен асистент на детето си, освен това в новата по-висока сума са включени и парите за личен асистент.

По тази причина в някои общини, където работи програмата, са прекратени договорите на родителите-лични асистенти и дори са им поискани обратно заплатите за януари - например в Ловеч, където общината си търси парите от 14 майки.

Министър Донев увери, че заплати няма да се връщат и общините няма да са ощетени. Освен това от днес за засегнатите майки има решение. Те ще могат да кандидатстват веднага за лични асистенти през националната програма "Асистенти за хора с увреждания".

"Понеже излязоха и такива притеснения, че майките, които се грижат за деца с увреждания, няма да им стига осигурителен стаж за придобиване право на пенсия или пък ще загубят здравните си осигуровки, Кодексът на труда казва, че независимо дали е осигурявано или не лицето за този период, в който е полагало грижи за такова дете с увреждане, този период се взема предвид като осигурителен стаж при придобиване правото на пенсия. През същия този период здравните осигуровки на тези родители, които се грижат за деца с увреждания се поемат от Агенцията за социално подпомагане, така че са и здравно осигурени", допълни още социалният министър.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.