• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Намаляват административната тежест върху хората с увреждания

Намаляват административната тежест върху хората с увреждания

/КРОСС/ Народното събрание намали административната тежест за хората с увреждания с окончателно гласуваните промени в Закона за интеграция на тези хора, съобщава БНР. Новите текстове засягат близо 530 хиляди души, които имат увреждания и над 300 лица, които предоставят медицински изделия.

С промените се намалява броят на заявителните документи, които трябва да се предоставят от страна на хората с увреждания. Така изискваните до 3 декларации, с които се доказват определени обстоятелства, ще бъдат обединени в една. За изпълнение на функциите по социална интеграция директорите на дирекции "Социално подпомагане" или оправомощени от тях длъжностни лица ще имат право на безплатен достъп до национална база данни "население" и при необходимост ще изискват по служебен път информацията, свързана с реализиране правата на хората с увреждания. Изискуемата информация ще се предоставя безплатно в 14-дневен срок.

Наред с това на Националната агенция по приходите се дава възможност да предоставя информация на Агенцията за хората с увреждания относно възстановяването на определен процент от внесените осигурителни вноски от работодатели. За сравнение, към момента тази информация се предоставя от заинтересованите лица чрез документ, попълван от лицата и заверен в териториалните подразделения на Национална агенция по приходите.

С промените отпада изискването за предоставяне на списък на медицинските изделия и помощни средства за хора с увреждания на хартиен носител и се въвежда само на електронен носител.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.