• 20 Юни 2018 |
 •  USD / BGN 1.6957
 •  GBP / BGN 2.2303
 •  CHF / BGN 1.7006
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 25°C

Д-р Десислав Тасков: Решаването на многобройните проблеми на хората увреждания е моя лична кауза

Д-р Десислав Тасков: Решаването на многобройните проблеми на хората увреждания е моя лична кауза

/КРОСС/Крайно време е нещо позитивно да се случи в социалната сфера и реално да се подобри животът на хората с увреждания и техните близки, защото те не са втора категория граждани на България. Това заяви кандидатът за народен представител от варненската листа на „БСП за България" д-р Десислав Тасков, който проведе среща с родители на деца с увреждания. „Решаването на многобройните проблеми на хората увреждания е моя лична кауза", затова Ви уверявам, че заедно, в режим на активен диалог, ще търсим и предложим най-адекватните законодателни инициативи, които да регламентират правото на достоен живот на хората с увреждания", заяви д-р Тасков. Той отбеляза, че когато имаме истинска кауза и желание за промяна, нещата се случват. Д-р Десислав Тасков припомни събитие от преди две години, когато по времето на министър Москов бяха въведени лимити в онкологията. „Представяте ли си, това означаваше лекарят да бъде принуден да избира кой пациент да живее и кой не! Тогава аз и мои колеги използвахме трибуната на БСП, за да алармираме обществото. Създаде се необходимият обществен натиск и в крайна сметка тези лимити отпаднаха", подчерта медикът.
Родителите изразиха тревогата си, че след навършване на 18 години, хората с увреждания получават пенсия в размер на едва 140 лева.
Присъстващите на срещата изтъкнаха, че в България няма единен регистър на хората с увреждания и на практика никой не знае техния брой, а това представлява огромна пречка за прилагането на адекватна социална политика. Родителите на деца с увреждания предложиха и преразглеждане на решенията ТЕЛК, защото по думите им близо половината от тях са фалшиви, а отпусканите пенсии не стигат до хората с реални увреждания.
Те подчертаха острата необходимост от създаването на социални предприятия, в които хората с увреждания да работят и да се чувстват пълноценни, както и специализирани центрове с квалифицирани специалисти. Като други проблеми бяха посочени и обидно ниското заплащане на педагози, социални работници и детски психолози, които работят в тази сфера, както и недостатъчния достъп до лични асистенти.
Участниците в срещата заявиха, че е крайно време с намесата на държавата във Варна да бъде открит Център за деца с множествено увреждане, който да позволи на родителя,ангажиран в момента изцяло с грижата за детето си, да работи.

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

по некомпетентно менение скоро не е изказвано -специализирани прадприятия отдавна има, а други може да реши да разкрие частен инвеститор - това не става с разпореждане. Има безброй частни организаци, които даже Общините финансират по проекти -кой следи за ефекта от работата им.

23.03.2017 13:04:17

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • реклама
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2018 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.