• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Правилно диагностицирани и лекувани пациентите с болеста на Фабри имат напълно пълноценен начин на живот

Правилно диагностицирани и лекувани пациентите с болеста на Фабри имат напълно пълноценен начин на живот

/КРОСС/В Европа под „редки болести" се разбира състояние или заболяване, което се проявява при по-малко от 1 на 2000 души. В Европейския съюз около 30 милиона души страдат от някоя от откритите вече 7000 редки болести, а в световен мащаб засегнатите са близо 350 милиона. За България, чието население е около 7,5 млн. души, може да се предположи според определената методика, че у нас живеят над 400 000 пациенти с редки заболявания.

Една от откритите редки болести, чието лечение се покрива от Здравната каса, е болестта на Фабри.

Проф. Паскалев, какво представлява болестта на Фабри?

Болестта на Фабри е рядко наследствено заболяване, което в европейски мащаб е 1 на 100 000 - 120 000 души. То се дължи на генетичен дефект, мутация на Х-хромозомата, което води до невъзможност да се произвежда един определен ензим. Тъй като жената има две Х-хромозоми и няма случаи, когато и двете да са засегнати, здравата до някаква степен компенсира болната. Затова при жените клиничните изяви на болестта се наблюдават доста по-късно, отколкото при мъжете, които имат само една Х-хромозома. При жените заболяването протича много по-леко и симптомите се появяват към 60-годишна възраст, затова заболяването може да се установи в по-ранна възраст само чрез фамилна анамнеза. Дори и недиагностицирани и нелекувани, жените достигат  до много прилична възраст. При момчетата обаче заболяването не протича така. Ако болестта не бъде открита и лекувана, пациентите умират до 50-годишна възраст.

Какви са симптоми на заболяването?

Синдромът на Фабри води до увреждне на бъбрека. То е най-тежкото и през цялото време налично, само че не може да се открие, защото няма оплаквания. Първите симптоми на заболяването се проявяват при момчетата на 7-8 годишна възраст. И тогава, ако педиатърът направи изследване на урината, ще види, че понякога в нея има белтък, понякога няма, без причина. Това би насочило педиатъра, ако познава заболяването, към болеста на Фабри.

В детска възраст се проявява болков синдром в долните крайниците, който се провокира от горещина и студ. Но само в 60% от случаите. Кожните обриви също се проявяват в 60% от случаите. Друг синдром при децата са чревни разстройства и необясними болки в корема.  Когато проявите напреднат, младите мъже развиват хипертония на 20-годишна възраст. Нито един симптом не съществува през цялото време.  Проблемът е, че тъй като те са проявяват в различно време, пациентът и/или родителите им не ги споделят и трябва изрично да бъдат попитани. А за да се постави правилната диагноза, не е достатъчна проявата на един симптом трябва да се съберат 4-5.

Това ли прави трудно диагностицирането на Фабри?

Диагностицирането е трудно, защото проявите се явяват един път в едни органи и системи, след няколко години в други органи и системи и така се редуват. И пациентите отиват при един специалист, след това при друг. Това лутане във времето между много различни медицински специалисти не позволява правилното наблюдение  и проследяване на заболяването.

Разпознаването на болеста на Фабри е изключително сложно, защото статистически пациентите в България трябва да са 60 - 70, ние със скрининг сме открили 65, т.е. много малко лекари имат реален достъп до заболяването.

В нашия експертен център към Клиниката по нефрология и трансплантация в Александровска болница, който е единствен оторизиран за България за болестта на Фабри, работим непрекъснато с такива пациенти повече от 12 години. В рамките на този период повече от 10 години провеждаме скрининг за откриване на заболяването, което ни е дало възможност да натрупаме достатъчно опит.  Имаме опит с терапия на пациенти, както и достатъчно пациенти. Затова и наша отговорност е непрекъснато да поддържаме активно вниманието на колегите към болеста на Фабри. Заболяването вече се познава много добре от нефролозите, влязло е и в нашите учебници по медицина. Освен това,  имаме брошури, които се разпространяват при общопрактикуващите лекари.

Винаги ли се предава наследствено?

Зависи от пола. Бащата със синдром на Фабри ще предаде винаги на своето дете момиче, но никога на момче. Възможно е още в началото на бременността да се вземат проби и да се установи, дали плодът е носител на съответната генна мутация на заболяването. Тогава има възможност да се обсъди със семейството прекъсване на бременността по медицински причини. Така можем да осигурим прекъсване на предаването на генетичния дефект и раждането на здраво поколение в засегнатата фамилия.  Крайното решение обаче зависи единствено от желанието на пациента.

Могат ли пациенти, които са диагностицирани навреме и е започнало лечението им, да водят пълноценен начин на живот?

Абсолютно. Ако заболяването се хване навреме, може да се води нормален начин на живот и продължителността на живота при пациента да е както за средностатистическото население. Освен това българските пациенти имат достъп до най-иновативните терапии за лечение на болестта на Фабри, които се покриват от здравната каса и тяхното лечение започва от момента на диагностицирането.

Липсата на диагноза тежи повече от симптомите на заболяването

Калоян, на 21 години, София област, студент, със синдром на Фабри

Кога беше открито заболяването и колко време беше необходимо да бъде поставена правилната диагноза?

Доста време отне докато някой реагира адекватно. Бях в пети клас, когато вече имах по-силно изразени симптоми. Лежал съм доста често по болници, в които са ме лекували за различни мои оплаквания - болки в краката, проблеми със сърцето, дерматологични проблеми. И това продължи 4-5 години. Имало е моменти, в които съм си мислел да се откажа и да се примиря с положението. Реално, ако нямах дерматологичен проблем, вероятно все още щях да съм без диагноза. Д-р Демерджиева (Д-р Здравка Демерджиева, дерматолог) разпозна заболяването, обясни ми, че е рядко и ме посъветва да си направя генетично изследване, което потвърди нейната диагноза.

Кое тежи повече липсата на диагноза или симптомите на заболяването?

По-скоро липсата на диагноза. Да страдаш и в повечето случаи да ти казват, че ти няма нищо а ти да знаеш, че имаш проблем.

След като Ви е поставена точната диагноза и е назначено правилно лечение, пречи ли заболяването по някакъв начин на пълноценния Ви живот?

Не ми пречи от гледна точка на това как се чувствам физически. Разликата е осезаема с преди. Симптомите се проявяват много по-рядко и са слабо изразени. Заболяването създава ограничение до някъде при пътувания, защото на 15 дни имам предписани интервенции. Както и по отношение на работата, защото ми се налага да отсъствам. Разбира се, имаш възможност и да скриеш, но по-добре е да се знае, за да не стане проблем. Ако ми стане лошо и дойде парамедик, може да направи друго заключение, след като не е запознат с моята диагноза и редките заболявания въобще. Доста по-сложно е, ако решиш да се преместиш да живееш и работиш в чужбина. Защото там са нужни минимум три месеца, докато можеш, ако въобще можеш, да започнеш лечение.

Слава Богу, тук имам пълното съдействие и разбиране от проф. Паскалев за часовете, в които мога да бъда в болницата за инфузиите и това прави програмата ми доста по-гъвкава.

Какво би посъветвал хората, дори онези, които не смятат, че имат здравословен проблем?

Да си обръщат малко повече внимание. Да не гледат толкова пренебрежително на здравето си. Не е толкова страшно да отидеш на лекар и да споделиш какво те притеснява. Да ходят на профилактични прегледи. Да не се отказват.

Реално, няма нищо страшно в заболяването. Бих го сравнил с диабета. Имаш диабет, живееш с него, лекуваш го. При синдрома на Фабри е същото, едно хронично заболяване, което можеш да контролираш. Иска ми се да бъде разработено ново лечение, което сам да можеш да си прилагаш вкъщи, без да е нужно да ходиш в болница.

Аз вярвам, че няма невъзможни неща, просто никой все още не го е открил.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.