• 29 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.7973
  •  GBP / BGN 2.2988
  •  CHF / BGN 1.9740
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Безплатни кардиологични прегледи в Световния ден на сърцето

Безплатни кардиологични прегледи в Световния ден на сърцето

/КРОСС/ На 29 септември в глобален мащаб чрез различни събития и кампании се отбелязва Денят на сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честият убиец в световен мащаб. Все повече спада и възрастта на засегнатите.

По този пород УБ „Лозенец" и Клиниката по кардиология към болницата провежда безплатни кардиологични прегледи. Те ще бъдат извършени от проф. д-р Любомир Спасов, директор на УБ „Лозенец", декан на Медицинския факултет към СУ „Св. Кл. Охридски", и водещи специалисти след предварително записване на телефона на приемната на болницата.

Безплатни консултации днес ще извършат и кардиолозите от болница "Пирогов".

Прегледите ще бъдат извършени от екипа на доц. д-р Мария Миланова в сградата на Медицински център „Пирогов", само и единствено след предварително записан час. Не е необходимо да се носи направление от личния лекар, уточняват от болницата. 

От вчера прегледи извършват и специалистите от болница „Софиямед". Те ще продължат и днес, 29-ти септември, от 10:00 ч. до 16:00 ч. с предварително записване и ще включват безплатна електрокардиограма и измерване на кръвно налягане. Водещи специалисти от Клиниката по кардиология на болницата ще предоставят и индивидуални консултации за това как да може да се избегнат сърдечносъдовите заболявания и при какви индикации следва да потърсим лекарска помощ.

„Профилактични прегледи за сърдечносъдови заболявания е добре да се извършват веднъж на 1-2 години, като се започне от 45 години при мъжете и 50 години при жените. Честотата на прегледите се определя от индивидуалният рисков профил. При наличие на повече от 2 рискови фактора за исхемична болест на сърцето е необходимо ежегодно изследване на липиден профил, ЕКГ, и насочени изследвания при установяване на абнормна находка", коментира доц. д-р Добри Хазърбасанов, завеждащ Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Софиямед".

Българският Кардиологичен институт отбелязва Световния ден на сърцето с безплатни сърдечни прегледи. Консултациите ще се проведат в специализираните болници на института във Варна, Шумен, Велико Търново и Ямбол.

Според специалистите сърдечносъдовите заболявания са най-големият причинител на смърт в света, а в България всеки трети смъртен случай е в резултат на такова заболяване. Лекарите напомнят, че превенцията е изключително важна, тъй като 80% от кардиологичните проблеми са предотвратими.

И тази година болниците на Българския Кардиологичен институт ще се включат в отбелязването на Световния ден на сърцето - 29 септември - с провеждане на инициативи за повече информираност и превенция на сърдечносъдовите заболявания.

Безплатни прегледи, мерене на кръвно налягане и индивидуални консултации ще бъдат предоставени от водещи кардиолози в следните градове:

СБАЛК Варна
бул. "Цар Освободител" 100
14:00 - 16:00. Предварително записване на телефон 052/64 80 20

СБАЛК Мадара - Шумен
ул. "Васил Априлов" 63
Ден на отворените врати. За повече информация: 054/80 12 60

СБАЛК Велико Търново
ул. "Бузлуджа" 1
14:00 -17:00. Предварителното записване на телефон 062/63 20 20

СБАЛК Ямбол
бул. "Димитър Благоев" 69
Ден на отворените врати. За повече информация: 046/66 23 77

Най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт обаче могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане. Според данните изнесени миналата година със сигурност над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Основният убиец у нас са сърдечно-съдовите заболявания с основните си две фатални проявления каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт.

Спецификата е, че у нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите в сравнение с инфарктите. Средно по статистика в България има около 12 000 - 13 000 инфаркта и между 25 000 - 30 000 инсулта, тоест два пъти повече. Смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, надвишава 25%. Така една четвърт от засегнатите умират, а останалите, които оживяват, най-често са стават инвалиди в тежка форма. За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност, и специалистите казват, че това сочи, че голяма част от нас продължаваме да живеем нездравословно. Близо 44% от населението у нас са пушачи. Различни изследвания пък нареждат българина на опашката в Европа по физическа активност.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.