• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Дания иска пълна забрана на бензина и дизела в ЕС

Дания иска пълна забрана на бензина и дизела в ЕС

/КРОСС/ Дания и още 10 страни от ЕС призоваха за създаването на европейска стратегия за постепенно извеждане на дизеловите и бензинови автомобили от експлоатация, която да позволи до 2030 г. забрана за продажбата им в държавите членки като част от борбата с климатичните промени, предаде Reuters. Скандинавската страна отправи предложението в края на миналата седмица на европейска среща на министрите на околната среда, която се състоя в Люксембург.

Бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен цели да превърне Европа в първия въглеродно неутрален континент до 2050 г. Според датската делегация за постигането на тази цел е необходимо транспортният сектор да намали въглеродните си емисии.
ЕС цели до 2030 г. да намали с 40 на сто въглеродните си емисии, за да помогне за борбата с глобалното затопляне, припомня Reuters. През 2018 г. датското правителство обяви, че ще забрани продажбата на нови автомобили, задвижвани с изкопаеми горива. По-късно Дания се отказа от идеята, защото тя щеше да влезе в конфликт с европейските правила.
Датският министър за климата и енергетиката Дан Йоргенсен изрази надежда предложението да се разреши на отделните държави членки да забранят продажбата на нови дизелови и бензинови коли да засили натиска върху еврокомисията да предложи пълно премахване на автомобили, задвижвани с изкопаеми горива, в блока в следващите десетилетия. По думите му, ако ЕС не може да се съгласи с общоевропейска забрана, ще бъде добре поне на отделните страни да бъде разрешено да прилагат подобна мярка. "План А ще е това да бъде европейска забрана", допълни той. Литва, Латвия, Словения, България и още няколко държави предложиха да се направи повече, за да се спре "изтичането на въглерод" чрез продажбата на автомобили втора ръка от Западна Европа в източните региони.
По думите на Йоргенсен следващата стъпка на Дания ще е да създаде съюз с останалите 10 страни членки, които подкрепят стратегията ? за постепенно извеждане на дизеловите и бензинови автомобили от експлоатация и възможността за забрана на продажбата им в отделни държави членки.
Текст: Илия Лазаров, Expert.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ще карате "чисти" електромобили, произведени в Китай, където тъне тотална мизерия по отношение на екологията ... Но няма да ви се размине - язък за "богатството"!

08.10.2019 08:43:20

Анонимен

Кой, кога и как е доказал връзката на въглеродните емисии и промените в климата?! Да попитам само - някой спомня ли си озоновата дупкаи как тя се самозатвори?!

08.10.2019 08:39:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.