• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

ГЕРБ се отказа от задължителната забавачка за 4-годишните

ГЕРБ се отказа от задължителната забавачка за 4-годишните

София /КРОСС/ ГЕРБ се отказва от задължителната детска градина за четиригодишните, но не и от държавната помощ за частните училища и детски градини от началото на 2018 г. Това е заложено във внесения днес в парламента законопроект за предучилищното и училищното образование.
Обсъждането на текстове от него започна още в 41-то НС, но не стигна време, за да се гласуват до края.
Текстът за задължителната забавачка беше най-спорният в проектозакона на ГЕРБ в 41-вото Народно събрание, призна депутатът Милена Дамянова:
Една от най-дискусионните теми беше задължителната детска градина за 4-годишните деца. Тук сме направили отстъпка и тази мярка вече не фигурира в закона, не защото считаме, че мярката е погрешна, напротив, но дебатите в обществото и острата реакция, включително и на родители, ни накара да преосмислим на този етап това наше предложение.
Милена Дамянова обяви, че със сегашния законопроект се запазва също спорният текст за държавната помощ за частните училища и детски градини, но той ще влезе в сила чак от 2018-а година.
В законопроекта се регламентира задължителна квалификация на учителите - 48 часа на атестационен период, отбеляза Корнелия Маринова (ГЕРБ).
Училищното образование ще бъде на два етапа - основно (начално и прогимназиално) и гимназиално, разделено на първи и втори гимназиален етап. Акцент е също по-голямата автономия на училищата. Предвижда се родителите да участва по-активно в учебния процес чрез Обществени съвети, които да контролират и в същото време да работят за развитие на съответното училище.
Снежана Дукова обясни, че в рамките на 5 години помощните училища ще се преобразуват и ще преминат към общините, както и ще бъдат разкривани центрове за личностно развитие и подкрепа за децата и учениците.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.