• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Ирина Бокова и Кофи Анан в дискусия за бежанската криза

Ирина Бокова и Кофи Анан в дискусия за бежанската криза

/КРОСС/Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и бившият Генерален секретар на ООН Кофи Анан са сред специалните гости на годишния Global Citizen Forum (GCF). Световни лидери, политици, филантропи и популярни личности ще се съберат на 8 и 9 октомври в Монако за трета поредна година.

Фокус на дискусиите на тазгодишния форум е ескалиращата бежанска криза в Европа и спешната необходимост да се намерят ефективни решения. Форумът ще дискутира и теми, засягащи глобалната сигурност, преките чуждестранни инвестиции и бъдещето на глобалното гражданство, както и възможностите за икономически растеж и мобилност, които глобализацията предоставя.

"Във времето на огромни глобални предизвикателства, включително бежанската криза и миграция, заедно с продължаващата глобална икономическа нестабилност, форумът има за цел да събере не само личности с идеи, но и онези, които искат да преминат към действия, за да работим заедно за промяна и намирането на решения", казва Арман Артон, основател на форума. "Нашата цел е да работим с правителствата, политиците, филантропи и граждани на света, за да намерим заедно решения на някои от днешните най-големи предизвикателства. За да имаме възможност да работим заедно за реалното прилагане на тези решения".

За първи път форумът ще разгледа и влиянието на последните тенденции в масова миграция и значението им в контекста на днешната политическа и икономическа несигурност.
"В лицето на ескалиращата бежанска криза, ние трябва да отговорим заедно като граждани на света, с решимостта да направим това, което е правилно и справедливо, отнасяйки се към всички човешки същества с достойнството, което заслужават. Това е и основната тема на GCF, затова очаквам с нетърпение да бъда част от обсъжданията тази година ", заяви Ирина Бокова.

Сред гостите и лектори на форума тази година са и Жак Атали - френски икономист, писател и бивш съветник на президента на Франция; Жозе Мануел Барозу, бивш председател на Европейската комисия и бивш министър-председател на Португалия; ген. Уесли Кларк; Николай Младенов - специален координатор за Близкоизточния мирен процес към ООН и редица други активисти и общественици.

Сред темите, които ще бъдат дискутирани на форума е и предложението за въвеждане на Global Citizen Tax (данък „глобален гражданин"). Идеята е данъкът да се начислява като такса на инвеститори, които инвестират с цел получаване на постоянно пребиваване или гражданство в страни от ЕС.

Предложеният данък би могъл да доведе до съществени промени, чрез набирането във фонд на над един милиард евро през следващите пет години, според оценката на експерти. Подобна идея е само пример за положителното въздействие, което инвестиционната имиграция може да има, независимо дали е чрез създаването на работни места, помощ за агенциите, работещи с бежанци или други икономически стимули за засегнатите от кризата страни.

Според експерти инвестиционните имигранти са сред двигателите на икономическия растеж и допринасят за развитието на страни от цял ​​свят с около 50 милиарда евро чрез преки чуждестранни инвестиции.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.