• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Държавата задържа безработицата със 73 млн. лв.

Държавата задържа безработицата със 73 млн. лв.

/КРОСС/ За поредна година държавата ще похарчи 73 млн. лв. от бюджета за активна политика на пазара на труда. Средствата са разчетени за осигуряване на заетост и обучение за близо 32 400 безработни, показва проектът на националния план за заетостта за тази година, публикуван от социалното министерство. Заради по-високата минимална заплата от началото на годината (420 лв.) обхватът на мерките тази година е по-малък. Целта на социалното ведомство е средногодишната безработица да не надвиши 9.5%, пише "Сега".

Хората без работа над една година са един от приоритетите в плана. Очаква се 2700 от тях да преминат обучение и да започнат работа, като за това се отпускат над 5.6 млн. лв. Въпреки намалението в групата на продължително безработните те са близо 200 хил. души. Сред мерките за планираните 2700 безработни са обучение за придобиване на професионална квалификация и осигуряване на субсидирана заетост до една година в частния и публичния сектор.

Нова програма има и за бежанците, но тя е повече от скромна - планирани са 507 хил. лв. за обучение (включително и по български език) и заетост на 230 чужденци. Според плана те ще бъдат наемани в общинските администрации и в самите центрове за бежанци.

Най-голямата програма в плана за заетостта е за наемане на лични асистенти за хората с увреждания. За асистентите са заделени близо 11 млн. лв., като те ще работят на 5-часов работен ден. Подобна програма за около 16 хил. души с увреждания и възрастни над 65 г. с финансиране от оперативната програма има и за всички общини. Ресурсът е 150 млн. лв. и за финансиране могат да кандидатстват всички кметства. С над 5.6 млн. лв. от хазната ще се осигурява и субсидирана заетост до две години на 1000 безработни с увреждания. Според плана безработните с увреждания са над 17 хил.

По регионалните програми за заетост са заделени 7.2 млн. лв. за 2200 безработни. Целева група тук са безработните младежи до 29 г., които нито учат, нито работят, безработните над 50 г., тези с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация, хора с увреждания и обезкуражените.

Към младите без препитание има специално насочени няколко програми. "Старт в кариерата" трябва да даде работа на 1100 млади до 29 г. със заплата от 500 лв. в държавната и общинската администрация, за което са заделени близо 6 млн. лв. Програмата, по която младежи убеждават младежи да започнат да си търсят работа или да учат, продължава и тази година. 272 младежки и ромски медиатори към бюрата по труда и общините, както и психолози ще убеждават младите и ромите да работят или учат. Те ще получават между 450 и 550 лв. в зависимост дали имат висше образование, или не. За младежките медиатори то е задължително.

Продължава и програмата за субсидирана заетост на безработните в предпенсионна възраст, въпреки че според социалния министър тя е неефективна. Според плана 98 безработни над 58 години, от които 50 трябва да са включени за първи път, ще могат да работят на субсидирано място до 24 месеца, за да успеят да се пенсионират. За тях са заделени близо 84 хил. лв., като заплатата е 500 лв.

По закона за насърчаване на заетостта са предвидени близо 15 млн. лв. за над 7500 души. Голяма част от парите са за наемане, стаж или чиракуване на млади до 29 г., има и за хора над 55 г., за разкриване на нови места в микрофирми и др.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.