• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Предложението на Зоран Заев за отваряне на конституцията развълнува гръцката общественост

Предложението на Зоран Заев за отваряне на конституцията развълнува гръцката общественост

/КРОСС/ Предложението на министър-председателя на Македония Зоран Заев за отваряне на гръцката конституция развълнува обществеността в южната ни съседка, предизвика негативни коментари, но и създаде опцията за постигане международно споразумение, предава скопският телевизионен канал „Сител".
„Идентичността е чувство и за него можете да преговаряте.

Вярвам, че в този дух, отнасяйки се внимателно към партньорите, с които преговаряме, ще намерим решение. Същевременно да се отвори и Конституцията на Гърция и да видим как те се грижат за гърците извън страната им. Аз съм подготвен, така като те се грижат за гърците извън Гърция, ние да се грижим за македонците извън Македония", бяха думите на Заев, които предизвикаха реакция в съседна Гърция.

Според вицепрезидента на Европейския парламент и председател на еврогрупата на СИРИЗА Димитрис Пападимуилис, най-добрият начин за постигане на решение по македонския въпрос е Временното споразумение от 1995 г. да бъде заменено с международно споразумение. Като пример той даде Лозанския договор, който не подлежи на изменение.По отношение на преговорите за името Пападимулис вярва, че трябва да има повече преговори и по-малко интервюта.

Гръцките медии определиха като провокация предложението на Заев. За първи път в преговорите за името министър-председателят на Македония Зоран Заев призова за прилагането на принципа на реципрочност във връзка с призивите на Атина за промяна в Конституцията на югозападната ни съседка, отбелязва скопският телевизионен канал „Сител".

Гръцките медии определиха като „провокация" изказването на Заев, в което препоръча да се разгледа конституцията на Гърцуя, за „да се види как Гърция се грижи за гърците извън страната".

„Провокация от Заев: И Гърция да отвори своята Конституция"; „Заев: Промяната на Конституцията не е решение, решихме иредентизма";„ Заев провокира: Изведнъж поставя искане за сравняване на гръцката конституция с тази на Скопие", „Предложение на Заев за сключване на международен договор, вместо да променя Конституцията на БЮРМ - отваря въпрос за гръцката конституция", са само някои от заглавията в гръцките медии.

Позицията на Комунистическата партия на Гърция (ККЕ) излезе вчера. Партията настоява за промяна на Конституцията сега, а не в далечното бъдеще, премахването на иредентизма и име с географско определение. Що се отнася до евентуално споразумение между двете страни, ККЕ няма да даде зелена светлина на гръцкия парламент.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.